Menneskesmuglere tjener kassen ved grænsen til Tyrkiet

Op imod 150.000 syrere sidder fast ved Bab El Selam nord for Aleppo, der grænser op til den tyrkiske Öncüpınar-grænseovergang. Den lukkede grænse har hævet menneskesmuglernes indtjeningsmuligheder betragteligt.

Den tyrkiske Öncüpinar-grænse er lukket for syriske flygtninge, og det giver menneskesmuglere kronede dage. Foto: Sultan Coban Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

GAZIANTEP/KILIS: Hele verdens øjne hviler i disse dage på den lille sydøstlige provinsby Kilis og mere specifikt på grænsestationen Öncüpınar, der er én af Tyrkiets ti grænseovergange til Syrien.

Området er højaktuelt af flere grunde. Først og fremmest er det et knudepunkt for Tyrkiets Syrien-politik. I tre år har tyrkerne forgæves forsøgt at oprette en bufferzone på den syriske side lige over for Öncüpınar. Men det er også her, Tyrkiets forsynings- og våbenrute til oprørerne er blevet afskåret af Assad-regimet. Desuden udkæmpes der lige nu et strategisk vigtigt slag om området Azez, der hidtil har været under de moderate oprøreres kontrol. Kurdiske YPG rykker tættere og tættere på trods bombardementer fra den tyrkiske hærs artilleri.

Tyrkiet har siden nytår lukket grænserne til Syrien og fører en stram grænsepolitik. På den anden side af grænseovergangen ved Öncüpınar ligger syriske Bab El Selam, hvor 150.000 civile syrere er strandet. Og flere kommer til hver dag på flugt fra de optrappede russiske luftbombardementer. Den tyrkiske nødhjælpsorganisation IHH har sat tusindvis af telte op på den syriske side og sender daglig nødhjælp og forsyninger.

Profitabelt marked

Situationen har skabt et profitabelt marked for menneskesmuglere, som den 27-årige syrer Bakr. Berlingske træffer ham ved sygehuset i Gaziantep i en parkeret bil på hospitalets øde parkeringsplads.

»Siden Tyrkiet har lukket grænsen, er det blevet sværere at smugle mennesker. De civile syrere er desperate efter at komme til Tyrkiet på grund af luftbombardementerne mod Aleppo. Grundet den lukkede grænse er vores priser steget en del,« fortæller Bakr.

400 dollar (godt 2.700 kr.) koster det per næse at blive smuglet til Tyrkiet. Før grænsen blev lukket, kostede det kun omkring 50 kr.

Store summer på spil

Bakr holder til i en landsby nær Kilis og har en partner på den syriske del af grænsen. Sammen koordinerer de to smuglingen efter aftale med bestukket tyrkisk grænsepoliti. Bakr er én ud af otte smuglere fra den samme landsby, fortæller han.

Hver dag samles hundredvis af syrere ved en forladt politistation og bliver fordelt mellem de otte smuglere i grupper af 30 personer.

Bakr smugler efter eget udsagn 80 til 100 syrere over grænsen hver dag, men før sikkerheden blev skærpet ved grænseposterne, var antallet op til 700 om dagen.

Bakr og hans partner fordeler de 400 dollar per person mellem sig, og ca. to procent af pengene går til det tyrkiske grænsepoliti, anslår han. Men der er ingen garantier. »Vi oplever ofte, at grænsepolitiet tager sin andel af pengene og alligevel ikke lukker de civile ind. De lader dem stikken.«

Hvis vi antager, at Bakr gennemsnitligt smugler 90 syrere over grænsen hver eneste dag, er han altså i stand til at smugle 2.700 syrere hver måned. Når smuglerpartneren og grænsepolitiet er betalt, har Bakr en indkomst på 529.000 dollar om måneden – næsten 3,6 millioner kroner.

Fri passage til syrisk opposition

Ikke alle behøver dog at betale menneskesmuglere for at komme over grænsen. I sidste uge skrev Syrian Observatory for Human Rights, at 500 tyrkisktrænede og bevæbnede syriske krigere krydsede grænsen i Kilis for at kæmpe mod de Syriske Demokratiske Kræfter (en gren af Free Syrian Army – FSA, red.) og kurdiske YPG i den nordsyriske Azez-provins. Udmeldingen er blevet bekræftet af den lokale avis, Kilis Postası.

De 500 krigere skulle være tilknyttet de tyrkisk-støttede islamistiske bevægelser al-Nusra og Ahrar al-Sham, men det er ikke bekræftet. Berlingskes udsendte har set flere millitante passere både frem og tilbage over grænsen ved Öncüpınar uden problemer. De lokale syriske købmænd og en tyrkisk journalist fra det statsejede TRT fortæller Berlingske, at det er krigere fra FSA (Free Syrian Army, red.), der kæmper i Syrien om dagen og vender tilbage ved solnedgang.

»Man kan se på krigernes tøj og skæg, hvilken fraktion de tilhører, ham dér er FSA,« siger en syrisk teenagedreng, der ikke vil have sit navn i avisen, og peger mod en muskuløs, militærklædt mand.

De fleste af krigerne bor efter sigende i flygtningelejren ved Öncüpınar. Berlingskes udsendte har set sårede Ahrar al-Sham-krigere ved et sygehus i Kilis.

Bakr er ikke menneskesmuglerens rigtige navn, men Berlingske er bekendt med hans identitet og specifikke smuglingsrute.