Menneskesmuglere tipper myndigheder om overfyldte både

Flygtninge i overfyldte både på vej mod Europa bliver ofte reddet af kystvagter og flådefartøjer. De mange eftersøgninger og redningsaktioner gør det lettere for menneskesmuglere at sende flygtninge på den farlige rejse fra Afrika til Europa.

Et screendump viser den italienske kystvagt kaste redningsveste til flytgninge på en overfyldt båd. Foto: AFP Fold sammen
Læs mere
Foto: -

Inden menneskesmuglere sender bådflygtninge på farefulde rejser over Middelhavet, informerer de på forhånd de italienske myndigheder, så de overfyldte både kan blive samlet op af kystvagter og flådefartøjer.

Bagmændene er efterhånden så sikre på, at personerne ombord på bådene vil blive reddet, at de har mindre brændstof ombord, når de sejler fra Nordafrika. Det siger en tidligere leder i den britiske udlændingeservice, skriver The Telegraph.

Graham Lee, som også var særlig rådgiver for den europæiske grænseagentur, Frontex, har udtrykt bekymring for, at eftersøgninger og redningsaktionerne på Middelhavet simpelthen gør det lettere for menneskesmuglerne at handle med de dødsensfarlige rejser.

Onsdag opfordrede FN de europæiske lande til at øge eftersøgnings- og redningsaktionerne, efter at 400 migranter døde søndag, da en overfyldt båd kæntrede ud for Libyens kyst.

Særligt Storbritannien er imod flere redningsaktioner, fordi de kan få flere migranter til at risikere deres liv.

»Min fornemmelse er, at bagmændene ofte ringer til de italienske myndigheder på forhånd og siger, at bådene er på vej. De fylder ikke så meget brændstof på bådene, som de normalt gør, fordi de forventer at blive samlet op,« siger Graham Leese, der i dag arbejder som rådgiver på områder som grænsekontrol og indvandring, i et interview med The Telegraph.

De italienske myndigheder har oplyst, at der allerede i år er kommet mere en 15.000 migranter, og at tallene forventes at blive langt højere i de kommende måneder, hvor sommervejret gør det lettere for bådene at krydse havet.