Menneskesmugler tog penge for at skaffe folk til Finland – men han havde selv bygget falsk grænsepost

Migranter betalte tusindvis af kroner for at komme til EU. I stedet blev de ført på en kaotisk tur ind i en skov, hvor der var bygget falske grænsehegn.

Foto fra grænsen mellem Letland og Rusland. Ifølge det russiske nyhedsbureau Interfax havde en mand bygget falske grænseposter og opsat falske hegn på den russiske side af grænsen til Finland og bildt migranter ind, at han kunne smugle dem ind i EU. Fold sammen
Læs mere
Foto: Wojtek Radwanski/AFP/Ritzau Scanpix

Det kostede dem knap 65.000 kroner hver. Men for de penge lovede den russiske mand også, at han kunne smugle fire migrantarbejdere fra Asien ind i Finland og dermed ind i EU.

Han hjalp dem forbi en grænsepost i en skov tæt på Finland. Den kaotiske tur foregik i bil, til fods og på et tidspunkt også til vands i en gummibåd. Men da migranterne endelig kom ud på den anden side, var de stadig i Rusland. Grænseposten var falsk.

Menneskesmugleren havde selv bygget den. Det skriver The Guardian.

Manden er nu blevet anholdt for sit fupnummer i Rusland. Han »planlagde aldrig at holde sine løfter«, har det russiske nyhedsbureau Interfax skrevet om anholdelsen.

De russiske myndigheder oplyser ikke, hvor de fire mænd, han skulle smugle ind i EU, kommer fra. Men også de blev anholdt, da politiet fandt dem i en skov natten til torsdag i sidste uge.

Den russiske mand havde opbygget falske grænseposter og hegn i et skovområde i Vyborg-regionen, der ligger mellem den finske grænse og Skt. Petersborg. Manden var med dem på turen, som altså aldrig nærmede sig den faktiske grænse, men alligevel var iscenesat som en kaotisk flugtrute, skriver The Guardian.

Den russiske mand, som stammer fra Centralasien, undersøges for svindel. De fire migranter er imidlertid blev idømt en bøde og udvist fra Rusland.

De er ikke de eneste migranter, der har forsøgt at komme ind i EU gennem Rusland. I 2018 lancerede Rusland visumfri rejser for europæiske fans, der ville til landet og se VM i fodbold.

I samme periode blev flere asylansøgere pågrebet ved grænsen, da de forsøgte at rejse den anden vej – fra Rusland til Finland, Baltikum og Polen. Det skriver Moscow Times.