Menneskelig fejl medvirkende til Fukushima-katastrofe

Katastrofen på det japanske atomkraftværk Fukushima blev ikke kun forårsaget af et jordskælv. Menneskelige fejl spillede også ind.

Katastrofen på atomkraftværket Fukushima i Japan var en blanding af menneskelige fejl og naturens kræfter. Det konkluderer en parlamentskomité i en rapport, der er blevet offentliggjort torsdag.

Rapporten understreger dermed, at katastrofen ikke alene blev forårsaget af jordskælvet og den efterfølgende tsunami, der ramte området omkring atomkræftværket den 11. marts i fjor.

I stedet retter komitéen en skarp kritik mod relevante myndigheder og atomkraftselskabet Tokyo Electric Power Company (Tepco), der ejer værket, for at have begået alvorlige fejl og være medvirkende til et kollektivt svigt. Blandt andet ved at undlade at foretage nødvendige forbedringer på værket, så det kunne modstå for eksempel en tsunami.

»Over hele linjen fandt komitéen uvidenhed og arrogance, der er utilgivelig for enhver person eller organisation, der beskæftiger sig med atomkraft. Vi fandt en ligegyldighed over for globale tendenser og over for den offentlige sikkerhed,« står der i rapporten ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Tidligere har Det Internationale Atomenergi Agentur (IAEA) også rettet hård kritik mod de japanske myndigheder for at have undervurderet risikoen for en ødelæggende tsunami-bølge mod atomkraftværkerne langs landets østkyst.

Samtidig slår rapporten, der har været seks måneder undervejs, fast, at katastrofen »kunne og burde have været forudset og forhindret. Og dens virkninger kunne være mindre alvorlige med en mere effektiv menneskelig reaktion.«

Katastrofen førte til, at titusindvis af beboere i egnen omkring kraftværket blev evakueret efter katastrofen, der sendte radioaktivt materiale ud over et stort område.