Menneskehandel stiger voldsomt i EU

200 år efter, at Europa bandlyste slavehandel, stiger antallet af handlede personer stærkt. Især EU-borgere bliver handlet.

Foto: ANNETT BRUHN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De garvede politifolk kunne ikke huske at have set noget lignende, da de fandt frem til den litauiske pige Ruta i en forstad til København. Ruta var fragtet til Danmark, hvor hun under umenneskelige forhold blev tvunget til sex med fremmede mænd.

Ruta - hvis tragiske historie Berlingske i dag fortæller - er blot et eksempel på et stigende problem i Europa, hvor politimyndigheder og EU kæmper en ulige kamp for at dæmme op for menneskehandel.

Trods en øget indsats mod menneskehandel er der ifølge EUs særlige anti-trafficking koordinator, Myria Vassiliadou, tale om »minimum hundredetusindvis af handlede mennesker i Europa«.

Hovedparten er kvinder og piger, som handles med henblik på prostitution.

»Desværre ser vi en stigning i menneskehandlen inden for EU. Vi kan også se, at omkring 80 procent af de handlede personer er piger og kvinder, og at langt de fleste bliver handlet med henblik på prostitution og seksuel udnyttelse,« siger Myria Vassiliadou til Berlingske.

EUs anti-trafficking-kontor har netop iværksat et arbejde, der skal afdække omfanget af menneskehandel inden for EUs grænser. Samtidig kan EU-myndighederne konstatere, at ofrene i stigende grad kommer fra unionens egne medlemslande.

»Man har tidligere haft en fornemmelse af, at mange af ofrene var kvinder fra de tidligere Sovjet-stater og Afrika. Men i dag er det fortrinsvis EU-statsborgere, der bliver handlet. Det er nemt at transportere mennesker rundt i EU, og der er mindre besvær og færre omkostninger, end når man skal have falske pas, eller de skal smugles over grænsen,« forklarer Søren Kragh Pedersen, talsmand for det europæiske politisamarbejde Europol.

Selv om EU sidste år vedtog et særligt direktiv, der sikrer støtte til ofrene og ensretter medlemslandenes straffe for menneskehandel, har politimyndighederne svært ved at få ram på bagmændene.

I dag ender kun omtrent hver anden sag om menneskehandel med en dom, men politiinspektør Kim Kliver fra det Nationale Efterforsningscenter (NEC) understreger, at et øget samarbejde mellem internationale og nationale myndigheder bærer frugt: »For det er vigtigt, at vi rammer de bagmænd, som tjener penge på kvinders armod.«

Ruta er i dag tilbage i Litauen. Det samme er manden, der tvang hende til Danmark. Berlingske er fulgt i sporet på de to.