Meningsmålinger giver Johnsons konservative stor føring

Målinger viser, at Labour kan få et meget svært valg, når vælgerne sætter deres kryds 12. december.

Premierminister Boris Johnson kommer godt fra start i to nye meningsmålinger. Her fører Det Konservative Parti klart. Daniel Leal-Olivas/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

To meningsmålinger giver den britiske premierminister, Boris Johnson, og hans konservative parti en føring over Labour med 15 til 17 procentpoint.

Holder det på valgdagen 12. december, så kan det blive en alvorlig nedtur for Jeremy Corbyns Labour.

En måling fra IpsosMORI giver Det Konservative Parti 41 procent, 24 procent til arbejderpartiet Labour, 20 procent til De Liberale Demokrater, 7 procent til Brexitpartiet og 3 procent til De Grønne.

En måling fra YouGov viser 36 procent til De Konservative, 21 procent til Labour, 18 procent til de Liberale Demokrater, Brexitpartiet 13 procent og 6 procent til De Grønne.

Medlemmerne af det britiske underhus vælges i enkeltmandskredse. Det betyder, at partiet med flest stemmer vil ende med langt flere mandater, end resultatet tilsiger.

I de enkelte kredse får kandidaten med flest stemmer mandatet, uanset hvor snævert resultatet er.

Storbritannien har ikke forholdstalsvalg, som det for eksempel kendes ved valg til Folketinget.

Det har i Storbritannien kun været brugt ved valg til Europa-Parlamentet.

Netop EU og brexit er valgets store emne ved det britiske valg.

Det Konservative Parti og Brexitpartiet er tilhængere af et kontant brud med EU, mens Labour vil have en folkeafstemning om en aftale. Det samme vil De Liberale Demokrater.

/ritzau/Reuters