»Men only«. Kan man i 2019 danne en regering kun med mænd?

Efter folketingsvalget vil en dansk statsminister igen have travlt med at sammensætte ministerlisten. Det vil være helt utænkeligt, hvis der kun kommer mænd i regeringen. Men det er det ikke i et andet EU-land.

Kan en regeringschef i 2019 udpege en regering kun med mænd? Det overvejer Litauens premierminister, Saulius Skvernelis, p.t. Han ses her sammen med Tysklands kansler, Angela Merkel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Hannibal Hanschke/Reuters/Scanpix

Litauen er ellers kendt for stærke kvinder. Tag bare landets præsident, Dalia Grybauskaité, der ikke alene har det sorte bælte i karate, men også excellerer i slagkraftige »soundbites«, hver gang der er EU-topmøde i Bruxelles. Også i erhvervslivet er kvinderne godt repræsenteret. Men i regeringen ser det ganske anderledes ud.

Normalt er det kun de færreste uden for landets grænser, der følger med i ministerrokader i Litauen. Men denne gang er det anderledes. Litauen står nemlig til at kunne få EUs eneste regering kun bestående af mænd. Det sker, efter at premierministeren, Saulius Skvernelis, i december måtte skifte tre ministre ud i sin regering.

Nu samler al opmærksomheden sig om, hvorvidt den sidste minister i kabalen, miljøministeren, også skal være en mand. Hvis det sker, vil Litauen have en regering, der udelukkende består af mænd.

Dalia Grybauskaité er præsident i Litauen. Hun er også formand for Council of Women World Leaders, der tager ligestillingsemner op på globalt plan. Fold sammen
Læs mere
Foto: John Thys/Pool/Scanpix.

»Den mest kvalificerede«

Udsigten til et kabinet kun med mænd har udløst stor debat i Litauen. Men ifølge avisen Die Welt vil premierministeren primært fokusere på kompetencer:

»Kvinder er meget vigtige – men det er kompetencer, personlige kvalifikationer og professionalisme også,« siger Saulius Skvernelis.

Ifølge premierministeren vil han meget snart udnævne en ny miljøminister.

I 2015 vakte det stor opmærksomhed, da Canadas premierminister, Justin Trudeau, udpegede en regering med lige så mange kvinder som mænd. Fold sammen
Læs mere
Foto: Patrick Doyle/Reuters/Scanpix.

En tredjedel kvinder er normalen

En oversigt fra Bloomberg viser, at EU-landenes regeringer i snit består af en tredjedel kvinder. Yderpunkterne er Ungarn, hvor der kun er én kvinde, og Spanien, hvor der er flere kvinder end mænd. I 2015 udnævnte Canadas premierminister 15 kvinder og 15 mænd til sin regering, »fordi det er 2015«.

Skvernelis understreger, at hans regering »elsker, støtter og værdsætter kvinder«, og at der er mange kvindelige viceministre og topembedsmænd.

Udover at være præsident i Litauen er Dalia Grybauskaité også formand for Council of Women World Leaders, der tager ligestillingspolitiske emner op på globalt plan.