Mellemøstens »bad ass« udfordrer Islamisk Stat

Jordans kong Abdullah II er hoppet i militæruniformen efter Islamisk Stats offentlige afbrænding af en jordansk pilot og høster i øjeblikket respekt i rollen som Mellemøstens actionhelt.

I dele af Mellemøsten betragtes Jordans indsats mod Islamisk Stat som mere værdifuld end USAs, efter at landets konge, Abdullah II, har iført sig sin uniform og er begyndt at bombe den frygtede terrororganisations stillinger dybt inde i Syrien i det, som den Oxford-uddannede scuba-dykker, faldskærmsudspringer og helikopterpilot kalder »en krig, som Jordan ikke har råd til at tabe«. Fold sammen
Læs mere

JERUSALEM: Generation 41 af profeten Muhammeds efterkommere har erklæret krig mod de islamister fra Islamisk Stat, der påstår at repræsentere profeten selv.

I 1999, da han blev udnævnt til konge efter sin fader kong Husseins død, beskrev medierne ham som løveungen. Søde og rørende billeder blev sendt ud af det jordanske kongehus, hvor far og søn kunne ses side om side, smilende og iført uformelle klæder. Det var dengang, Jordan ønskede en blød og problemfri videregivelse af tronen fra en karismatisk far til en forholdsvis ukendt søn.

Da 53-årige kong Abdullah II for nylig lod sig fotografere i fuldt militært outfit foran jordanske jagerfly var det for at sende et signal om, at løveungen fra 1999 har vokset sig stor og stærk.

Kongen, der i sine tidlige dage som regent gik »undercover« i sit eget samfund for at se dagligdagsproblemerne på nært hold, er nu parat til at bide fra sig, og han svarer igen over for dem, der truer Jordan. Efter måneder i defensiven over for Islamisk Stat bomber jordanske fly nu dybt inde i Syrien og rammer IS-mål. Kongen siger selv, at »det er en krig, Jordan ikke har råd til at tabe«.

Det jordanske regime har sine egne problemer med lokale islamister, der de seneste måneder har udtrykt solidaritet med IS. Og Islamisk Stats erobringer i Irak og Syrien bringer organisationen helt tæt på de jordanske grænser. Fire år inde i det såkaldte arabiske forår og dets regionale omvæltninger er Jordans regime stadig intakt i modsætning til andre af regionens regimer. Men de seneste fire år har på mange måder været en balancegang for kong Abdullah II.

Krigskongens pusterum

Islamister og bloggere er blevet fængslet. Hjemmesider er blevet spærret, og den regionale snak om Jordan bringer altid spørgsmålet om, hvor længe Jordans konge kan holde problemerne nede, på bordet.

Set i den sammenhæng har kampen mod IS givet den jordanske konge et pusterum fra de interne anliggender. Et pusterum han udnytter til det yderste ved at profilere sig som den eneste arabiske konge, der tør udfordre IS i frontalt sammenstød.

På hjemmefronten er kong Abdullahs image som Mellemøstens eneste »bad ass«-konge omsat til en drastisk popularitetsstigning. I en region, hvor andre kongehuse og emirer med den ene hånd støtter koalitionen mod IS, mens den anden hånd kanaliserer våben og økonomisk støtte til samme gruppe, falder den jordanske konges kompromisløse opførsel i god jord i brede kredse.

Eller som en god jordansk ven for nylig sagde det: »Vi lever i en tid, hvor konger i lange hvide klæder taler med to tunger. I sådan en tid har vi brug for en helt. En leder, der ikke mumler, men siger tingene ligeud«.Den leder hedder i øjeblikket kong Abdullah II. Scuba-dykkeren, faldskærmsudspringeren og helikopterpiloten. Tidligere var han kongen, der giftede sig med den smukke palæstinensiske kvinde Rania, og som i manges øjne talte et simpelt lige ud ad landevejen beduin-arabisk. I dag er det hans militære fortid, der spiller en rolle.

Kong Abdullah II er uddannet på Sandhurst Royal Military Academy i Storbritannien og Deerfield Academy i USA. Han er generalmajor i den jordanske hær og har trænet med de russiske Spetsnaz-kommando­soldater.

Et skridt nærmere koalitionen

Men kongen har også taget kurser i mellemøststudier ved Oxford University og Islamic Educational College i Amman, hvilket giver ham dybde og autoritet, når han taler om regionale anliggender.

Kong Abdullah II er den moderate arabiske verdens actionhelt. Han folder sig ud og får dele af Mellemøsten til at vurdere Jordans indsats som værende mere værdifuld end USAs, når det gælder kampen mod Islamisk Stat. Kong Abdullahs hårde tone og beslutsomhed over for IS giver også genlyd i regionen. Egyptens præsident al-Sisi er rykket et skridt nærmere den internationale koalition på grund af den jordanske konge, og blandt kurderne, der anser sig selv som den forreste frontlinje mod IS, næres der respekt for en arabisk konge, der endelig sætter hårdt mod hårdt og som ikke er til at misforstå, når han taler.