Melania Trump i Det Hvide Hus: »Hun har et godt udgangspunkt for at stråle som førstedame«

Til januar bliver Melania Trump USA's førstedame, og hun skal dermed udfylde stiletterne fra en række prominente kvinder lige fra Michelle Obama til Jacqueline Kennedy og Eleanor Roosevelt. Men hvad kan vi forvente os af den tidligere topmodel?

En ny førstedame er på vej til at indtage Det Hvide Hus. Også hun og hendes fortid blev hvirvlet ind i valgkampen. Men hvilken type førstedame bliver Melania Trump? Fold sammen
Læs mere
Foto: ROBYN BECK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hun ligger på et pelstæppe. Nøgen og lænket med håndjern til en brun læderkuffert. Hendes blå øjne stirrer ud på beskueren. På hvert håndled har hun enorme diamantbånd, mens hendes hals prydes af et overdådigt diamantsmykke.

Året er 2000. Kvinden er Melania Trump. Det var dengang, hun hed Knauss og var kæreste med Donald Trump. Billedet blev skudt af fotografen Antoine Verglas til det britiske magasin GQ. Og som så mange andre sager i løbet af den netop overståede valgkamp, blev Verglas’ billede hevet ud af fortidens glemsel og brugt som ammunition i kampen om magten.

Nu bliver hun førstedame, når Donald Trump indtager det ovale kontor til januar. Men hvilken slags førstedame bliver Melania Trump?

Melania Trump blev født i 1970 i den daværende jugoslaviske delstat Slovenien. Hun kom til USA for at arbejde som model i 1996, mødte Donald Trump i 1999, blev gift med ham i 2005. Nu bliver hun USA's næste førstedame. Fold sammen
Læs mere
Foto: NICHOLAS KAMM.

En kvinde i modvind

I marts tweetede en anti-Trump gruppe nøgenbilledet med overskriften: »Mød Melania Trump, din næste førstedame.« En handling, der fik Donald Trump til at rette beskyldninger mod Ted Cruz’ kampagnestab for at bruge det gamle billede af hans hustru, skriver Forbes, som har lavet et interview med fotografen bag.

Melania Trump har generelt været gennem en storm af modvind, mens hun har stået ved sin mands side i hans kamp om at blive USA's næste præsident.

Der var talen til Republikanernes konvent, hvor hun blev beskyldt for at plagiere en tale, Michelle Obama har holdt til et demokratisk konvent. Og der var dengang, hun meldte ud, at hun som førstedame ville tage livtag med mobning på sociale medier, hvor en storm af Twitter-brugere mindede hende om hendes egen mands cybermobberier.

Udover de letpåklædte billeder, talen og ønsket om at bekæmpe cybermobberier fremstår Melania Trump fra Slovenien som en gåde, du kan læse mere om i Pouls Høis portræt her. Som førstedame ser hun ud til at blive symbolet på en loyal hustru, der står bag sin mand.

En ung Melania Trump kom til USA i 1996 for at arbejde som model. Her mødte hun Donald Trump, som hun blev gift med i 2005. Året efter fik hun amerikansk statsborgerskab. Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER.

»En totalt loyal hustru«

Ser man på førstedamer igennem tiden, deler de sig generelt i to lejre, fortæller lektor ved Center for Amerikanske studier på Syddansk Universitet, Jørn Brøndal. Den aktivistiske førstedame med en mere eller mindre tydelig politisk ageren og den loyale førstedame, der støtter sin mands politiske aktiviteter, men ellers holder sig fra at blande sig i politik.

Grundlæggende er der en forventning til førstedamen om, at hun er en »totalt loyal hustru«, der lever i et mønsterægteskab baseret på klassiske dyder, fortæller Jørn Brøndal. Og hvor mere aktivistiske førstedamer som Hillary Clinton og Michelle Obama har skullet »rette ind«, bliver det anderledes med Melania, fordi hun »allerede befinder sig i rollen,« mener Brøndal.

»Hun skal helst sørge for, at Barron (hendes søn red.) bliver godt opdraget, og så er der en forventning om, at hun deltager i ting, der kunne handle om børn eller syge mennesker. Og så at hun klæder sig i fantastisk tøj og fremstår værdig.«

Ud af Donald Trumps fem børn er Melania Trump kun mor til den ene, nemlig 10-årige Barron Trump. Hun har allerede selv fremhævet moderrollen som et vigtigt projekt i et af sine sjældne interviews.

»Jeg har ikke en barnepige. Jeg har en kok, og jeg har min assistent, og det er det. Jeg gør det selv. Du ved, timerne med dit barn er virkelig vigtige, også selvom det kun er jer to siddende i stilhed sammen i en bil,« sagde hun i januar til modemagasinet Harper's Bazaar, der var på besøg i parrets treetagers lejlighed i Trump Tower med kunstværker i loftet, marmorgulve og Versaillesinspireret møblement.

»Jeg har ikke en barnepige. Jeg har en kok, og jeg har min assistent, og det er det. Jeg gør det selv. Du ved, timerne med dit barn er virkelig vigtige, også selvom det kun er jer to i siddende i stilhed sammen i en bil,« sagde Melania Trump i januar til modemagasinet Harper's Bazaar. Her er hun i selskab med sin eneste søn, Barron Trump. Fold sammen
Læs mere
Foto: CHIP SOMODEVILLA.

I samme interview tegner Melania Trump også en klar skillelinje mellem hende selv og Donald Trump, når det kommer til politik.

»Jeg vælger ikke at gå ind i politik offentligt, fordi det er min mands job. Jeg er meget politisk i mit private liv og mellem min mand og jeg, ved jeg alt, hvad der foregår. Jeg følger ham fra A til Z,« sagde hun.

Det står i skærende kontrast til tidligere meget aktivistiske førstedamer som Hillary Clinton og Elanor Roosevelt. Hvor Eleanor Roosevelt var optaget af borgerrettigheder og efter sin mands død blev dybt involveret i FN, hvor hun var med til at udforme organisationens menneskerettighedserklæring, så udtalte Bill Clinton allerede før sin tiltrædelse, at med Clinton-parret fik man to politikere for én politikers pris, fortæller Jørn Brøndal.

Melania og Donald Trump sammen med Trumps tre børn fra første ægteskab med Ivana Trump - fra højre Eric Trump, Ivanka Trump, Donald Trump Jr. Og yderste til venstre, Tiffany Trump, som han har med sin anden kone Marla Maples. Fold sammen
Læs mere
Foto: SPENCER PLATT.

Moderskab, velgørenhed og smukt tøj

Så hvad er forventingen til Melania Trump, når hun til januar bliver førstedame? Sagen om plagiering bliver nok hurtigt glemt ligesom spekulationen om, hvorvidt hun har arbejdet ulovligt som model på et turistvisum, da hun ventede på et arbejdsvisum. Egentlig er hun godt på vej til at få succes med at udfylde rollen, mener Jørn Brøndal.

»I det omfang Donald Trump kan være tro mod sin hustru, så har hun et godt udgangspunkt for at stråle som førstedame,« siger han.

Dog kan det blive en udfordring, at Melania Trump er tredje hustru i rækken, ligesom Donald Trumps eskapader kan gøre det svært for familien at fremstå som en forbilledlig førstefamilie, mener Jørn Brøndal:

»Udfordringen lige nu er, at hele familien gerne skal fremstå som en slags mønsterfamilie for USA. Og det kan blive svært for Donald Trump med det, han har sagt og gjort.«

»Jeg vælger ikke at gå ind i politik offentligt, fordi det er min mands job. Jeg er meget politisk i mit private liv og mellem min mand og jeg, ved jeg alt, hvad der foregår. Jeg følger ham fra A til Z,« sagde Melania Trump i januar i et interview med modemagasinet Harper's Bazaar. Fold sammen
Læs mere
Foto: © Brendan McDermid / Reuters.

 

Alletiders førstedamer

Eleanor Roosvelt - Den forlængede moralske arm

Eleanor Roosvelt var hustru til demokraten Franklin D. Roosevelt, der var præsident mellem 1933 og 1945. Eleanor Roosevelt var den første virkelig aktivistiske førstedame, mener Jørn Brøndal:

»Deres ægteskab var meget problematisk, for Franklin Roosevelt havde en elskerinde. Men Eleanor Roosevelt fandt sin egen rolle som sin mands forlængede, moralske arm. Det var hende, man hørte, når det drejede sig om borgerrettigheder. Franklin Roosevelt turde ikke kæmpe for borgerrettigheder, for dengang var Demokraterne til dels domineret af hvide racister fra sydstaterne. Og da Franklin døde blev hun meget engageret i FN-problematikken, og det endte med, at hun var med til at udforme FN's menneskerettighedserklæring.«

Franklin D. Roosevelts hustru var engageret i borgerrettigheder og FN. Her er hun på New Yorks Fifth Avenue i 1940. Fold sammen
Læs mere
Foto: REUTERS/ Franklin D. Roosevelt Presidential Library & Museum/Handout via Reuters.

 

Jacqueline Kennedy - Modern Royalty

På trods af John F. Kennedys affærer, var Jacqueline Kennedy, også kendt som Jackie O., en klassisk familieorienteret førstedame, som sammen med sin smukke mand gav præsidentembedet et skær af »modern royalty«, fortæller Jørn Brøndal.

»Hun var en strålende tilstedeværelse i Det Hvide Hus. Meget smuk og meget dygtig. Hun var med til at skabe en institution omkring Det Hvide Hus, hvor det blev til et kulturcentrum for forfattere og kunstere, og Jacqueline Kennedy viste Det Hvide Hus frem på tv for det amerikanske folk. I kraft af sin glamour fik hun det virkelig til at stråle, hvor John F. Kennedy var nervøs for, at det blev for elitært. Men hun var med til at give det der sus til Det Hvide Hus.«

Jacqueline Kennedy bragte glamour til Det Hvide Hus og blev et stilikon i mange år frem. Fold sammen
Læs mere
Foto: EPA.

 

Hillary Clinton - To politikere for éns pris

Den ubetinget mest aktivistiske førstedame, ifølge Jørn Brøndal, kunne være blevet USA's 45. præsident. Allerede da Bill Clinton tiltrådte, sagde han, at med Clinton-parret fik man to politikere for én politikers pris.

»Allerede da han var guvernør i Arkansas, viste Hillary Clinton sig at være utrolig selvstændig, og mange nede i det meget konservative Arkansas brød sig ikke om, at hun stadig hed Rodham, selvom de var gift. Det var først senere, at hun påtog sig navnet Clinton, fordi det skurerede for fælt nede i sydstaterne, at hun ikke havde samme efternavn som sin mand. Til sidst tog hun det, da Bill Clinton havde tabt et guvernørvalg.«

Men Hillary Clintons politiske engagement som førstedame endte med at blive hendes akilleshæl, påpeger Jørn Brøndal:

»Hillary Clintons problem var, at hun blandede sig i politik med sin mands velsignelse til en sådan grad, at mange amerikanere synes, det var underligt, at hun som en ikke-valgt person, skulle have så stor indflydelse.«

Hillary Clinton kunne være blevet USA's første kvindelige præsident. Som førstedame var hun historiens mest aktivistiske, mener lektor Jørn Brøndal. Her er hun ved sin mands side i 1999.   Fold sammen
Læs mere
Foto: PAUL RICHARDS.

 

Michelle Obama - Den fuldstændige ligestilling

Den nu afgående førstedame brugte tid på at rette ind til idealet om førstedamen som den totalt loyale hustu, fortæller Jørn Brøndal:

»Michelle og Barack Obama havde et fuldstændigt ligeværdigt forhold, hvor hun på et tidspunkt tjente mere end ham, og hvor begge havde superkarrierer i gang. Der har hun rettet ind og er blevet meget mere - skal vi sige stille. Hun er gået ind i politik og har holdt nogle fantastiske taler. Alligevel har hun fået en rolle som mønstermoder - og hustru, der bakker sin mønstermand op i et vidunderligt ægteskab, hvor der ikke har været noget utroskaber eller problemer,« siger Jørn Brøndal.

Tidligere tjente Michelle Obama mere end sin mand, men siden han blev præsident, har hun tilpasset sig rollen som loyal hustru, mener Jørn Brøndal. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARK WILSON.