»Mein Kampf« bliver revet væk i Tyskland

Den første udgivelse af Hitlers kampskrift »Mein Kampf« i Tyskland siden Anden Verdenskrig er udsolgt flere steder.

Boghandler Marie Katzlinger bladrer i 'Hitler, Mein Kampf - eine kritische Edition'. Fold sammen
Læs mere
Foto: MATTHIAS BALK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For første gang i 70 år kom Adolf Hitlers personlige manifest »Mein Kampf« fredag til salg som nyudgivelse i tyske boglader. Men kun kortvarigt. Den første dag blev oplaget udsolgt i flere byer, trods en pris på 59 Euro eller 440 danske kroner for to fyldige bind med hele originalteksten og et langt kommentarspor over 1949 sider. Mere end 15.000 bøger var forhåndsbestilt af et førsteoplag på kun 4.000 eksemplarer, skriver Die Welt.

Siden Anden Verdenskrig har »Mein Kampf« ikke været trykt i ny udgave i Tyskland, selvom den flere gange er udkommet på andre sprog. Det har ikke været forbudt at sælge eksisterende udgaver i Tyskland, men rettighederne til bogen blev efter krigen af de allierede sejrherrer overdraget til delstaten Bayern, som ikke siden har villet give tilladelse til nye udgivelser i Tyskland. Ophavsretten udløb imidlertid med udgangen af 2015, 70 år efter Hitlers død.

Den tyske højesteret besluttede allerede i 1979 , at det ikke var ulovligt at besidde, købe og sælge bogen, heller ikke den førkrigs-udgave der på forsiden er udsmykket med et stort hagekors, som ellers er strengt forbudt at promovere i Tyskland. Højesteret lagde til grund, at fordi bogen var udgivet før forfatningen, kunne den ikke senere blive omfattet af forbuddet mod at sprede »propaganda for forfatningsstridige organisationer«.

Med udløbet af ophavsretten ved nytår ville enhver kunne udgive en ny version af Mein Kampf.  Derfor besluttede det velestimerede historiske forskningsinstitut i München, IfZ, Institut für Zeitgeschichte, for adskillige år siden at udgive en kommenteret udgave, så Hitlers original-tekst ikke skulle stå alene. De 3.500 noter til bogen er skrevet af fire forskere fra instituttet, der har modtaget kritik for overhovedet at ville røre nazi-bibelen med en ildtang.

Hitler skrev sit kampskrift i 1924, mens han var i fængsel for sin hovedrolle i ølkælderkuppet den 8. oktober, hvor nationalsocialisterne søgte at gennemføre et statskup. Mellem magtovertagelsen i 1933 og krigsudbruddet i 1939 blev trykt mere end 5 millioner eksemplarer.

Efter krigsafslutningen i 1945 blev flere millioner eksemplarer af Mein Kampf beslaglagt og destrueret, og antikvariske tyske udgaver var vanskelige at finde - dels fordi bogen var blevet sjælden, dels fordi tyske boghandlere og antikvariater havde en stærk modstand mod at håndtere den.

Den nye udgivelse har også været stærkt omdiskuteret. Bogen er fyldt med hadske udfald mod jøder, og det jødiske samfund i Tyskland har protesteret mod nyudgivelsen af den kommenterede udgave.

En af forfatterne bag bogen er historikeren Christian Hartmann, der i årevis har arbejdet med den kommenterede udgave. Hartmann har flere gange, blandt andet i dette interview med NDR, begrundet sit bidrag  til udgivelsen med, at demagogi skal bekæmpes med fakta.