Meghan og Harrys ønske om uafhængighed har sat fokus på pengekassen: Så meget ejer det britiske kongehus

Mandag aften fik prins Harry og hertuginde Meghan dronning Elizabeths velsignelse til at træde tilbage fra deres oprindelige roller i det britiske kongehus, så de kan skabe nye. Det betyder blandt andet, at de vil tjene deres penge selv.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Prins Harry og hertuginde Meghan vil være økonomisk uafhængige af det britiske kongehus. Og mandag aften fik de dronningens velsignelse til at træde tilbage og leve mere »uafhængige liv«, som det lød i dronning Elizabeths pressemeddelelse.

Harry og Meghans ønske om at blive fri af kongehuset har fået de fleste britiske medier til at køre noget, der ligner en kritisk kampagne mod parret, hvilket Berlingske tidligere har beskrevet.

Men hvordan tjener Harry og Meghan egentlig penge nu? Hvad bliver anderledes? Og hvor meget er det britiske kongehus overhovedet værd? Berlingske giver overblikket her.

Hvordan tjener kongehuset egentlig penge?

Det er ikke tilladt for medlemmer af det britiske kongehus at tjene penge. I stedet modtager de penge fra staten – lidt ligesom den danske kongefamilie modtager apanage.

Ifølge BBC kommer cirka fem procent af parrets indtægter fra den offentlige fond Sovereign Grant, som hvert år dækker den kongelige families udgifter. De resterende 95 procent af parrets indkomst kommer fra prins Charles' fond, Duchy of Cornwall.

Fonden, der blev stiftet af Edward III i 1337, ejer 53.000 hektar jord og foretager desuden ejendoms- og finansinvesteringer.

Hvor meget får Harry og Meghan så?

I 2018-2019 har parret modtaget omtrent 43 millioner kroner fra staten og prins Charles. Men nu vil de altså være økonomisk uafhængige af offentlige britiske midler, og det betyder, at de i hvert fald kommer til at miste de fem procent af deres indtægter, som kommer fra staten.

Om de også mister pengene, de modtager fra prins Charles – de resterende 95 procent af deres indkomst – er endnu uklart.

Ifølge BBC har Meghan og Harry også hver sin formue. Prins Harry har arvet, hvad der svarer til knap 113 millioner kroner fra sin nu afdøde mor, prinsesse Diana, og hertuginde Meghan har en mindre formue, som hun har optjent, mens hun arbejdede som skuespiller i USA. Da hun spillede med i den populære TV-serie »Suits«, tjente hun ifølge BBC omtrent 335.000 kroner pr. afsnit.

Og hvor meget er kongehuset værd?

I 2017 skrev Forbes, at det britiske kongehus i alt var cirka 590 milliarder kroner værd. Deres formue består blandt andet af dyre ejendomme som Buckingham Palace, de berømte kronjuveler og en stor kunstsamling.

Men faktisk udgøres en stor del af kongehusets formue af familiens brand eller dens omdømme, skriver Forbes. For den kongelige familie trækker turister til landet i massevis og har stor indflydelse på sektorer som handel og mode.

»De er som en kæmpe PR-kampagne for Storbritannien,« har David Haigh, som er administrerende direktør for Brand Finance, der hvert år udregner kongefamiliens formue, udtalt til Reuters.

Kan Meghan og Harry så ikke også bare tjene penge på deres brand?

Jo. Og det er formentlig også det, de vil.

Parret har sammen over ti millioner følgere på Instagram, og hertuginde Meghan var den mest googlede kvinde i Storbritannien i 2019. De er et af verdens mest berømte par, og i juni tog de patent på deres eget mærke, Sussex Royal, som de nu kan sætte på alt fra produkter som penalhuse, bøger og sokker til stort anlagte velgørenhedsprojekter.

Det er tidligere kommet frem, at prins Harry skal arbejde sammen med den amerikanske mediemogul Oprah Winfrey om en række TV-programmer om psykisk sygdom, og hertuginde Meghan kan tænkes at vende tilbage til sin skuespillerkarriere.

Men det bliver en forsigtig balancegang. For det kan hurtigt udvikle sig til, at parret beskyldes for at udnyttes deres kongelige status til at tjene penge.