Megabomben er ikke stærk nok

USA fremskynder udviklingen af verdens største, konventionelle bombe, som er skræddersyet til at udradere underjordiske atomanlæg i eksempelvis Iran.

The Massive Ordnance Penetrator - eller MOP-bomben - er bygget til at blive kastet fra amerikanske bombefly som B-52 Stratofortress og B-2 Spirit Bombers. Fold sammen
Læs mere
Foto: SIPA PRESS USAF
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Pentagons krigsplanlæggere er kommet frem til, at deres største, konventionelle bombe endnu ikke er kraftig nok til at ødelægge de stærkt armerede, atomare bunkeranlæg i Iran, som ligger skjult dybt under jorden.

Det skal der, ifølge embedsmænd med kendskab til planerne, laves om på, skriver den amerikanske avis, The Wall Street Journal.

Der er tale om verdens største, konventionelle bombe, den såkaldte "bunker-buster", også kendt som "The Massive Ordnance Penetrator" (MOP), som amerikanerne har designet specifikt til at splitte atomare bunkeranlæg dybt under jorden ad. En net sag på omkring 13,6 ton, som udover enorm sprængkraft udmærker sig ved at kunne bore sig 60 meter ned i jorden, før den detonerer.  

Men de militære bombemagere i USA føler sig efter nye prøvesprængninger endnu ikke sikre på, at MOP-bomben er i stand til at pacificere de iranske bunkeranlæg dybt under jorden, fortæller The Wall Street Journal. Derfor bad Pentagon tidligere på måneden Kongressen om flere midler til at udvikle bombens sprængkraft og evne til at penetrere sten, beton og stål, før den eksploderer.

Forbereder muligt angreb

Udviklingen af bomben har været længe undervejs, og de første prøvespringninger fandt sted allerede i 2007 på det amerikanske forsvars misil-skydebane i New Mexico. MOP-bomben har indtil videre kostet det amerikanske forsvarsministerium op mod 1,86 milliarder kroner at udvikle, og planen om at fremskynde processen med at få bomben kampklar, er ifølge avisens kilder et led i forberedelserne på et muligt angreb på Irans atomare bunkeranlæg.

Eksperter har betvivlet, hvorvidt konventionelle våben - altså ikke-atomare våben - vil have nogen som helst chance for at nå militære faciliteter, som ligger så langt under jorden som de iranske, og i et interview i The Wall Street Journal tidligere på ugen, medgav den amerikanske forsvarsminister, Leon Panetta, at MOP'en havde sine begrænsninger i den forbindelse. Han var dog ikke i tvivl om, at bomben snart vil være i stand til at ødelægge selv de dybeste bunkere.

- Vi er stadig igang med at udvikle dem (MOP-bomberne, red.). Men lad mig sige det på den måde, at jeg tror, vi er ret tæt på, sagde forsvarsministeren.

Den amerikanske præsident, Barrack Obama, har ved flere lejligheder gjort det klart, at han mener, de amerikanske og internationale sanktioner mod Iran på længere sigt vil få iranerne på andre tanker i forhold til anskaffelsen af atomvåben, men samtidigt har præsidenten altså bedt Pentagon om at have militære løsninger klar.

 

I sin State of the Union-tale tidligere på ugen, hvor præsidenten gjorde status over landets tilstand, sagde Barack Obama meget klart, at han ikke vil lægge fingre imellem overfor Iran.

- Lad der ikke være tvivl om, at USA er fast besluttet på at forhindre Iran i at få atomvåben, og vi vil ikke på forhånd tage nogen sanktionsmuligheder af bordet for at nå det mål, sagde præsidenten.