Medvedev: Putin kan beholde magten

Vladimir Putin kan fortsætte på toppen af russisk politik, lover Putins håndplukkede præsidentkandidat, Dmitrij Medvedev. Han inviterer Putin til at blive landets næste premierminister.

Dmitrij Medvedev, der af Putin er udset til at blive Ruslands kommende præsident, holdt i går en TV-transmitteret tale, hvor han sagde, at han vil gøre Putin til premierminister, hvis han selv bliver præsident. Foto: Reuters Fold sammen
Læs mere

Allerede fra dag ét beviste den russiske præsidentkandidat Dmitrij Medvedev sin loyalitet over for den nuværende præsident, Vladimir Putin. I sin første TV-tale, efter at han mandag modtog Putins klare opbakning til at blive landets næste præsident, inviterede han Putin til at indtage posten som premierminister i sin fremtidige regering.

»Jeg anser det for at være af største vigtighed at beholde Vladimir Putin på den højeste post i den udøvende magt som leder af den russiske regering,« sagde den 42-årige præsidentkandidat på landsdækkende TV.

Dmitrij Medvedev har tilsyneladende direkte kurs mod præsidentstolen, efter at både Putin og de dominerende partier har givet deres støtte til hans kandidatur. Kritikere har imidlertid kaldt Medvedev en tandløs kandidat, som vil være dybt afhængig af Putins fortsatte støtte.

Vladimir Putin har tidligere nævnt muligheden for at fortsætte ved magten under landets næste præsident, når han, som forfatningen foreskriver det, må træde tilbage efter valget til marts næste år. Tidligere på året kaldte han det »helt realistisk« at indtage posten som premierminister, hvis han kunne finde en »ordentlig, effektiv og moderne præsident, som det er muligt at samarbejde med,« som han udtrykte det.

Putin har dog ikke kommenteret den seneste opfordring.

Nære allierede
Men skal man tro Medvedevs seneste kommentarer, er han netop den person Putin har efterlyst som samarbejdspartner. Han lovede i sin tale til punkt og prikke at følge den politiske linje, som Putin har tegnet de seneste otte år.

»Verdens syn på Rusland har ændret sig. De belærer os ikke som skolebørn. De respekterer os, og de regner med os,« sagde Medvedev, der også fremhævede investeringer i landets væbnede styrker som en del af Putins svendestykke.

Medvedev har været en nær allieret af Vladimir Putin, siden de to arbejdede sammen i Skt. Petersborgs bystyre i 1990erne. Medvedev er 13 år yngre end Putin, insidere har beskrevet forholdet mellem de to som et »far-søn forhold«.

Medvedev adskiller sig dog fra en række andre af Putins nære allierede ved ikke at have en fortid i de russiske og sovjetiske sikkerhedstjenester. Han er bestyrelsesformand for gasmastodonten Gazprom, men har samtidig erklæret sig som tilhænger af demokrati og markedsøkonomi. Han har også kritiseret ideen om, at Rusland skulle have sin egen version af demokrati, hvilket ellers har været Kreml-høgenes yndlingssvar på vestlig kritik af Putins målrettede centralisering af magten.

Magten kan flytte
Men i den magtfulde duo, der tegner sig, hvis Putin tager mod Medvedevs invitation, er der ikke megen tvivl om, at Putin vil være sværvægteren og dermed garanten for mere af det samme. Også selvom premierministerposten traditionelt er langt mindre magtfuld end præsidentposten.

Analytikere påpeger, at der allerede de seneste måneder er sket en begyndende forskydning af magt fra præsidentposten til premierministerposten. Blandt andet har en afdeling af det hemmelige politi for første gang skiftet hænder fra præsidentadministrationen til regeringen.

Samtidig er også Medvedevs rival, den tidligere KGB-mand Sergej Ivanov, blevet promoveret som et emne til premierministerposten, i fald Putin skulle vælge en anden rolle.

»Det er tegn på et opgør internt i Kreml. Det viser, at den reelle magt kan flytte hen i et andet embede, hvis det viser sig fordelagtigt for magthaverne,« siger Andrej Soldatov, der er ekspert i russisk sikkerhedspolitik.