Medlemmer af religiøs bevægelse bruges som organ-lager

Ifølge en ny rapport dræber Kina årligt titusinder af tilbageholdte fanger og høster deres organer. Hovedparten kommer fra tilhængere af Falun Gong-bevægelsen, som er lagt for had af det kinesiske kommunistparti.

Foto: DAVID CHANG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Kina findes en statssanktioneret og ekstremt udbredt praksis, der forvandler læger til bødler. Titusinder af mennesker bliver årligt dræbt med henblik på organtransplantation, og hovedparten kommer fra bevægelsen Falun Gong. Det konkluderer rapporten »Bloody Harvest«, der blev publiceret i juni, og som netop er udgivet i en opdateret udgave.

Falun Gong kombinerer traditionelle praksisser som meditation og gymnastik med buddhisme og elementer af taoisme. Oprindeligt nød bevægelsen stor sympati, også fra officielt hold, men efter en række magtkampe i partiet blev Falun Gong stadig mere forfulgt af det kinesiske kommunistparti. I 1999 eskalerede forfølgelsen med omfattende masse­arrestationer og politisk undertrykkelse.

Mange af de fængslede fra bevægelsen nægter at oplyse deres identitet af frygt for, at familie og omgangskreds bliver gjort kollektivt medansvarlige. Det gør, at myndighederne ikke ved, hvem de indsatte er, og at familie og venner ikke har mulighed for at vide, hvor de bliver tilbageholdt.

Dette betyder, at disse fanger er særlig udsatte, selv efter kinesiske standarder. Rapporten konkluderer, at et stort antal bliver dræbt på bestilling, når der er behov for organer til transplantation, både for kinesere og organturister.

Rapporten er baseret på data indhentet fra en lang række kilder, blandt andet vidnesbyrd fra indsatte, der har været fængslet med Falun Gong-fanger, udsagn fra læger samt omfattende data indhentet fra kinesiske hospitaler.

Den kinesiske regering afviser blankt rapportens anklager, og ved en pressekonference i juni udtalte talsperson for det kinesiske udenrigsministerium, Hua Chunying, at Kina har »strenge love og regulering af området«, og sagde specifikt om »Bloody Harvest«:

»Angående vidneudsagnene og den publicerede rapport vil jeg sige, at sådanne historier om tvangsmæssig organhøst i Kina er fiktive og grundløse – de har intet faktuelt belæg.«