Medierne forvrænger den amerikanske virkelighed

De borgerlige medier er tiltagende kritiske overfor præsident Trump. Imidlertid modsvares hans problematiske adfærd af de etablerede medier, der har forladt traditionelle journalistiske principper og nu ser sig som et oppositionsparti. Resultatet er et forvrænget billede af amerikansk politik, der ukritisk gengives i europæiske medier. Skævheden har været der i årevis, men er nu forstærket.

Bent Blüdnikow Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Michael Jensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jeg har fulgt amerikansk politik i sommerperioden med gysen og til tider morskab. Men først og fremmest gysen, fordi vi alle har en interesse i et stærkt USA, der kan modstå tidens trusler og opgøret i USA kan svække stormagten. Præsident Trump har med sine provokerende tweets selv budt op til dans. Hans kritik af sin egen justitsminister Jeff Sessions var horribelt. Hans ansættelse af gavflappen og chamøren Anthony Scaramucci var et tegn på Trumps manglende dømmekraft. Og hans angreb på den  udnævnte undersøger Robert Mueller i sagen om evt. samarbejde mellem Trump-staben og Rusland var farligt og uværdigt.

Det har ikke manglet på stærke reaktioner fra konservativ side. I næsten samtlige borgerlige medier fra Wall Street Journal til National Review har kritikken af Trump været særdeles hård. På Fox TV kaldtes den indflydelsesrige Charles Krauthammer præsidenten for »uegnet« til præsidentjobbet. Den tidligere spindoktor under George W. Bush, Karl Rove, skrev, at situationen i Det hvide Hus virker »kaotisk«. Med udnævnelsen af den nye stabschef for Det hvide Hus, general John Kelly, synes der dog at være skabt håb om ordnede forhold. Som en kommentar skrev, så er Kelly en erfaren general, der har forhandlet med klanledere i Afghanistan, så hvis nogen kan få styr på Trump, så må det være ham.

Men der har ikke  fra borgerlig side manglet kritik af de etablerede medier som Washington Post, New York Times og bl.a. CNN. Fra at være medier, der ville gengive virkeligheden til den amerikanske befolkning, er disse medier blevet et oppositionsparti og har skrottet de journalistiske dyder. Alt kan nu bruges i kampen om at vælte Trump. Fra administrationens tidligere Obama-embedsmænd flyder en strøm af anonyme oplysninger til pressen, der holder gryden i kog. En undersøgelse for en måned side af amerikanske medier viste, at 55 % af nyhedsdækningen handlede om et evt. samarbejde mellem Trump-folkene og Rusland, mens andre vigtige nyheder ikke omtaltes. For de borgerlige er der anledning til undren over, at de medier, der i otte år under præsident Obama var ganske kritikløse, nu bruger alle sager til at kaste mistanke over Trump-regeringen.

Blandt mange eksempler kan nævnes Trump besøg i Europa i juli og han tale i Polen om de vestlige værdier og nødvendigheden af at forsvare dem. Talen blev af borgerlige amerikanske medier modtaget som en næsten Reagansk tale og rost til skyerne. I de etablerede medier blev talen rakket ned og kaldt udtryk for hvid racisme. Hvad de fleste medier hæftede sig ved - ikke mindst i Europa - var, at den polske præsidentfrue ikke trykkede Trumps udstrakte hånd, men gik hen til Melania Trump. Da præsidentfruen senere forklarede, at hun blot havde fulgt etiketten ved at trykke kvindens hånd først, blev det ikke  gengivet i medierne. Man ønskede den negative historie og fortalte ikke, at Trump havde givet en forrygende tale.

Og det er hovedproblemet, at medierne ikke giver et troværdigt virkelighedsbillede. Der sker nemlig positive ting under Trump-regeringens korte levetid. Aktierne slår den ene rekord efter den anden. Job-tallene er gode og stadig flere kommer i arbejde. Regeringen har gang i en deregulering af love og regler for bl.a. erhversvlivet, der er med til at øge optimismen. Og ikke mindst har Trump øget tilliden til amerikansk udenrigspolitik, fordi han har vist, som fvh. chefredaktør Anna Libak bemærkede i Berlingske, at USA nu igen er parat til at bruge magt. Der er nu håb om en ordning i Syrien, hvor Obama aldrig respekterede de røde streger, men hvor Trump har vist, at de skal respekteres. Men kun lidt af dette får plads i de etablerede amerikanske medier og slet ikke i de europæiske, hvor de negative kulørte historier totalt dominerer.

Sådan har det været i årevis. Præsident Reagan var bare en dum skydegal cowboy og præsident George W. Bush var dum og reaktionær. Præsident Obama var derimod et geni, ifølge de samme euorpæiske medier, både i de borgerlige og i de røde. Republikanske politikere er altid blevet behandlet dårligere end demokratiske. Det skyldes, at journalisterne altid refererer fra de røde medier og hentede og stadig henter deres historier fra venstreorienterede aviser som Guardian, New York Times og f.eks. det israelske Haaretz. Det skyldtes sandsynligvis ikke manglende åndsevner til at orientere sig i andre medier eller en bevidst politisk slagside, men en traditionsbunden kærlighed til venstrefløjsmedier. Resultatet bliver en forvrænget virkelighed.