Medier: Syriske oprørere fanger to britiske topbødler fra IS

To tilfangetagne briter er del af den bøddelgruppe, der holdt en dansk freelancefotograf fanget i 13 måneder.

IS-cellen The Beatles har fanget og halshugget flere end 24 gidsler. Her ses topbødlen Jihadi John, der blev dræbt i 2015. Reuters/Handout/arkiv Fold sammen
Læs mere

Washington. Kurdere fra den moderate syriske oprørsbevægelse Syriens Demokratiske Styrker (SDF), der støttes af USA, har taget to britiske medlemmer af den militante gruppe Islamisk Stat (IS) til fange.

Det oplyser en unavngiven amerikansk militærtjenestemand, skriver nyhedsbureauet AP og flere amerikanske aviser.

Tilfangetagelsen af de to briter skal ifølge embedsmanden være sket i Syrien i januar.

El Shafee Elsheikh og Alexanda Amon Kotey var blandt fire medlemmer af Islamisk Stats bøddelgruppe, der gik under navnet "The Beatles". Navnet fik gruppen på grund af mændenes britiske accent. De havde alle boet vest for London.

IS-cellen fangede og halshuggede flere end 24 gidsler. Blandt andre de amerikanske journalister James Foley og Steven Sotloff samt den amerikanske hjælpearbejder Peter Kassig.

Freelancejournalisten James Foley blev taget til fange af jihadister fra Islamisk Stat i det nordlige Syrien i november 2012. To år senere offentliggjorde bevægelsen en video af hans henrettelse.

El Shafee Elsheikh og Alexanda Amon Kotey var sammen med Islamisk Stats topbøddel, den britiske statsborger Mohammed Emwazi også kendt som Jihadi John, en del af "The Beatles". Jihadi John blev dræbt i et luftangreb i Syrien i november 2015.

Det fjerde medlem af "The Beatles", Aine Davis, sidder fængslet i Tyrkiet.

Den amerikanske tjenestemand udtaler sig til AP på betingelse af anonymitet. Oplysningerne om tilfangetagelsen er ikke bekræftet fra officielt hold.

Avisen The Washington Post og onlinemediet Buzzfeed har tidligere beskrevet en af de tilfangetagne, Alexanda Amon Kotey, som "bødlen, der holder med Queens Park Rangers".

Den 34-årige Alexanda Amon Kotey voksede op i den vestlige del af den britiske hovedstad og konverterede til islam, da han var i begyndelsen af 20'erne.

Det var netop den berygtede "The Beatles"-gruppe, der holdt den danske freelancefotograf Daniel Rye som gidsel hos IS i 13 måneder.

Daniel Rye har tidligere over for DR beskrevet, hvordan Jihadi John torturerede ham både fysisk og psykisk.

Den danske fotograf blev sluppet fri i juni 2014, efter at der blev betalt en løsesum for hans løsladelse.

/ritzau/