Medier: Nordkorea gav USA millionregning for død amerikaner

Donald Trump har ifølge flere medier sagt ja at betale Nordkorea flere millioner for at få løsladt 22-årig.

USA betalte to millioner dollar for at få løsladt den amerikanske universitetsstuderende Otto Warmbier fra Nordkorea i 2017.

Det svarer til cirka 13,4 millioner kroner.

Det skriver avisen The Washington Post og tv-stationen CNN.

Regningen blev ifølge nyhedsbureauet Reuters underskrevet af USA's præsident, Donald Trump.

Otto Warmbier blev i januar 2016 anholdt under en rejse i Nordkorea og senere idømt 15 års strafarbejde for at have forsøgt at fjerne en politisk plakat fra et hotel i hovedstaden Pyongyang.

I Nordkorea blev Otto Warmbier angiveligt tortureret og tæsket. I juni 2017 blev den 22-årige Warmbier løsladt og sendt hjem til USA. Men på det tidspunkt lå i koma og var alvorligt hjerneskadet. Kort tid efter sin hjemkomst døde han.

Donald Trump har tidligere afvist, at der blev betalt en løsesum for at få udleveret den unge amerikaner. Men det afviser Joseph Yun, der var udpeget til at hente Warmbier hjem, nu.

- Mine ordrer (fra præsidenten, red.) var ordret: "Gør, hvad du kan få at få Otto tilbage, uanset hvad det kræver", siger Joseph Yun til CNN.

Ifølge Yun var der tidligere blevet betalt løsepenge for at få løsladt amerikanske fanger, og i dette tilfælde blev det retfærdiggjort ved at være "hospitalsomkostninger".

Regningen fra Nordkorea blev sendt til finansministeriet, men forblev ubetalt hele 2017, skriver The Washington Post på baggrund af flere anonyme kilder.

Anonyme kilder fortæller til CNN, at regningen aldrig er blevet betalt.

Hvorvidt det er rigtigt, ønsker Det Hvide Hus ikke at kommentere.

- Vi kommenterer ikke forhandlinger om gidsler, hvilket er, hvorfor forhandlingerne har været så succesfulde i denne administrations tid, siger talskvinde Sarah Sanders i en meddelelse.

/ritzau/