Medier: Fransk politi frygter uro efter valget

Især hvis yderkandidaterne går videre, kan der bliver voldelige demonstrationer, frygter fransk politi.

Det kan udløse demonstrationer, hvis Marine Le Pen fra Front National går videre, vurderer de franske efterretningstjenester i et notat. Scanpix/Alain Jocard Fold sammen
Læs mere

Det er ikke kun terror, der er en risiko ved første runde af det franske præsidentvalg søndag.

Der er også en risiko for, at politiske grupper mere eller mindre spontant vil samles i de centrale dele af byerne eller i de "sårbare områder".

Sådan lyder en advarsel i et notat fra Frankrigs efterretningstjenester, skriver franske medier.

Der er især risiko for ballade, hvis en af kandidaterne fra yderfløjene - Marine Le Pen fra Front National eller den venstreorienterede Jean-Luc Mélenchon - går videre, fremgår det af notatet, som magasinet Le Parisien er kommet i besiddelse af.

"Trussel fra jihadister" står øverst på listen over mulige farer i forbindelse med valget. Men også demonstrationer nævnes som en risiko.

I notatet står, at alle de forskellige instanser, der har med offentlig sikkerhed at gøre, frygter uro "hvis politiske partier, der omtales som ekstreme, går videre til anden valgrunde".

Det betragtes som "næsten sikkert", at det vil udløse demonstrationer, hvis Le Pen eller Mélenchon går videre.

Stort set alle meningsmålinger har inden søndagens valg peget i retning af, at Le Pen bliver en af de to kandidater, der går videre til anden valgrunde om to uger.

I så fald kan venstreorienterede grupper "skabe alvorlige forstyrrelser", hedder det i notatet.

For at kunne håndtere ikke blot terrortruslen, men også faren for voldelige demonstrationer, er sikkerheden styrket ved valget.

Over 50.000 politifolk og soldater er sat ind for at sørge for sikkerheden i Frankrig søndag.

/ritzau/NTB