Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
43.340 personlige stemmer blev det til, da danske Claus Ruhe Madsen i juni 2019 blev valgt som overborgmester i den tyske Østersø-havneby Rostock.
Nu kan danskeren, der under pandemien blev kendt i Tyskland som »den danske coronahelt«, meget vel være på vej til at blive minister i Kiel.
Det skriver flere tyske medier. Blandt andet DPA og NDR.
Rostocks danske overborgmester bliver Slesvig-Holstens nye erhvervsminister, oplyser flere kilder.
Claus Ruhe Madsen, der er partiløs, bliver angiveligt en del af en ny sort-grøn delstatsregering i Slesvig-Holsten – som vel at mærke ikke har noget at gøre med forbundsregeringen i Berlin.
Han var den første person uden tysk statsborgerskab, der blev valgt som overborgmester i en storby i Tyskland, da han vandt i 2019.
Ifølge NDR har danskeren længe været en oplagt kandidat til en ministerpost. Blandt andet på grund af Slesvig-Holstens tætte bånd til Danmark – såsom Femern Bælt-forbindelsen – kan Claus Ruhe Madsen baggrund som dansker være et ekstra aktiv.
Og nu kan muligheden altså byde sig, da et delstatsvalg i begyndelsen af maj har tvunget den tidligere erhvervsminister til at forlade sin post.
Med ministerposten kan Claus Ruhe Madsens tid som partiløs også være slut. Ifølge tyske medier er danskerens indtræden i CDU tilsyneladende nært forestående.
Claus Ruhe Madsen er tidligere iværksætter og chef i IHK, men har siden 2019 haft posten som overborgmester i Rostock kun 200 kilometer fra København.
Han var overborgmester under coronapandemiens begyndelse, hvor hans håndtering af krisen blev beskrevet som »skandinavisk« og »ukonventionel«.
Blandt andet havde Claus Ruhe Madsens succes med lokal åbning af skoler, butikker, museer og fritidsaktiviteter i Rostock, hvor smittetallet var lavt, mens de omkringliggende byer fortsat måtte holde lukket. Det lykkedes blandt andet takket være digitale løsninger som Luca-app'en, der hjalp med smitteopsporing.
En eventuel forfremmelse af danskeren er endnu ikke bliver bekræftet af CDU.