Medie: Trump vil fjerne klimaforandringer fra listen over globale trusler

Donald Trump er skeptisk over for klimaforandringer og forventes mandag at fjerne fænomenet fra listen over trusler mod USA, fortæller medie. Årsagen er at prioritere økonomien.

USAs præsident, Donald Trump, vil fjerne klimaforandringer fra listen over trusler mod USA ifølge medie – en handling, der vil ligge i tråd med præsidentens skepsis over for menneskers indvirkning på klimaet. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: MIKE THEILER

En række embedsmænd bekræftede søndag over for journalister, at USAs præsident, Donald Trump, vil fjerne klimaforandringer fra listen over nationale sikkerhedstrusler mod landet. Det skriver The Washington Times.

Udmeldingen forventes at komme mandag i sammenhæng med offentliggørelsen af en ny national sikkerhedsstrategi, som kommer til at gøre op med flere af de tiltag, som den tidligere præsident Barack Obama satte på dagsordenen.

»Klimaforandringer er ikke anerkendt som en trussel mod den nationale sikkerhed,« fortæller en embedsmand ifølge The Washington Times.

Beslutningen ligger i så fald i tråd med Trumps tidligere udmeldinger. Han har ad flere omgange udtrykt skepsis over for manglende beviser for menneskers indflydelse på klimaforandringerne og forklaret, at det er hans overbevisning, at klimaet går »op og ned.«

Tidligere på året meddelte præsidenten ligeledes, at USA ville trække sig ud af Parisaftalen, som ledere fra næsten 200 lande indgik i 2015 for at fastlægge nogle mål og lofter for klimaets udvikling. Det bød blandt andet på en aftale om at sikre, at den globale temperaturstigning ikke kommer over to grader og helst ikke kommer over 1,5 grader.

I september sidste år afgav daværende præsident Barack Obama en ordre til offentlige virksomheder om, at de skulle være opmærksomme på deres indvirkning på klimaet og tage hensyn.

Det ræsonnement forventes Trump nu at gøre op med i den kommende offentliggørelse af den nationale sikkerhedsstrategi.

I et udkast for strategien står der, ifølge The Washington Times: »I kraft af den globale efterspørgsel på energi vil mange udviklingslande få brug for fossile brændstoffer såvel som andre former for brændstoffer for at forsyne deres økonomier og løfte folk ud af fattigdom.«

Embedsmændene fortæller, at den nye strategi vil sætte gøre Donald Trumps synspunkter til politisk virkelighed ved at prioritere national sikkerhed og økonomisk vækst over klimaforandringer.