Medie: Trump brugte uvidende vicepræsident til at afpresse Ukraines statsleder

Flere og flere i Trumps stab knyttes nu til USA præsident Donald Trumps angivelige forsøg på at få startet en ukrainsk korruptionsundersøgelse mod Joe Bidens søn.

I september mødtes den amerikanske vicepræsident Mike Pence (i midten) med Ukraines nyvalgte præsident Selenskyj (tv). På mødet forklarede han, at USA ville tilbageholde bistand til Ukraine, indtil regeringen begyndte at slå hårdere ned på korruption. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP/Ritzau Scanpix

Først var det Giuliani, så var det Barr, dernæst Pompeo. Sagen om præsident Donald Trumps opkald til Ukraine spreder sig til flere og flere centrale personer i Trumps stab, efterhånden som Demokraternes formelle efterforskning tager fart.

Både Trumps topadvokat, justitsminister og udenrigsminister er således undervejs blevet knyttet til den tjeneste, som Trump bad Ukraines præsident om i opkaldet, der fik en whistleblower til at slå alarm. Og nu forbindes vicepræsident Mike Pence også med sagen, skriver The Washington Post.

Vicepræsidenten er – måske intetanende – blevet brugt til at afpresse Ukraines nye statsleder, skriver The Washington Post, der har talt med embedsmænd tæt på Pence.

For eksempel instruerede Trump sin vicepræsident til at blive væk fra indsættelsen af den nye ukrainske præsident, Volodymyr Selenskyj, da han vandt præsidentvalget i maj.

Og et par måneder efter blev han bedt om at informere Selenskyj om, at USA ville tilbageholde næsten 391 millioner dollar i amerikansk bistand til Ukraine, indtil regeringen begyndte at slå hårdere ned på korruption, har embedsmænd forklaret til The Washington Post.

Dén besked kom i øvrigt efter Trumps opkald med Selenskyj 25. juli, hvori præsidenten foreslog, at ukrainerne åbnede en korruptionsundersøgelse mod hans demokratiske rival Joe Biden og hans søn, Hunter.

Men ifølge de anonyme kilder, der har udtalt sig til The Washington Post, som var det første medie til at skrive om whistleblowerens anklage, kendte Pence intet til den tjeneste, Trump havde bedt om.

Da han 1. september mødtes med Selenskyj i Warszawa, kendte han derfor tilsyneladende ikke til indholdet af Trumps telefonopkald til Ukraine i juli, eller at det skulle have vakt så megen alarm i efterretningstjenesten, at en whistleblower havde rejst en klage.

Det kan enten være, fordi han ikke havde fået et resumé af opkaldet, som hans personlige rådgiver ellers sad med under, eller fordi han ikke havde læst resuméet.

Men på mødet i Warszawa gentog han præsidentens krav om, at Ukraine skulle slå hårdere ned på korruption. Det kan Selenskyj have opfattet som om, at Pence talte i »kode,« skriver The Washington Post. Men hans anonyme ansatte hævder altså, at han i så fald ikke selv var klar over, at han gjorde det.

Onsdag indrømmede Trumps udenrigsminister, Mike Pompeo, at han lyttede med, da Trump talte i telefon med Selenskyj. Han er af Demokraterne blevet beskyldt for at forsøge at lægge hindringer i vejen for deres efterforskning.

De mener, at han har »intimideret« fem vidner, som de har indkaldt til høring i Repræsentanternes Hus. Han mener til gengæld, at Demokraterne »mobber« de indkaldte embedsmænd og har derfor udskudt deres høringer.