Medie: Svenske nazister har tråde til militante russiske nationalister

Svensk sikkerhedspoliti er på jagt efter en pensionist. Han menes at være forbindelse mellem svenske nazister og en militant gruppe i Rusland.

 

Nazister i Sverige har i årevis haft forbindelse til en paramilitær organisation i Rusland. Flere svenske nazister har været på træningslejr hos den russiske gruppe, inden de udførte flere bombeangreb i Göteborg.

Nu har den svenske avis Dagens Nyheter fundet frem til en mand, som tilsyneladende er bindeleddet mellem russerne og nazisterne i Sverige.

Det drejer sig om pensionisten Anatolij Udodov, som bor i en forstad til Stockholm. Udodov er svensk statsborger, men har rødder i Rusland. De seneste 15 år har han befundet sig i miljøet omkring den yderste højrefløj og nynazisme i Sverige.

Anatolij Udodovs tætte omgang med nazisterne fik politiet til at bekymre sig over hans våbentilladelser. Og i august rykkede politiet ind i hans lejlighed for at beslaglægge fire pistoler.

Den svenske efterretningstjeneste, Säpo, har holdt øje med ham i længere tid. Og de er bekymrede over mandens kobling til en russisk organisation, der på engelsk omtales som Russian Imperial Movement. Det er en ultranationalistisk bevægelse, som vil genskabe det russiske zarrige.

Gruppen har også en paramilitær gren, der kaldes Partizan, som tilbyder våben- og kamptræning. Partizan har sendt mange frivillige til Ukraine, som ønskede at bistå den russiske kamp.

Våben fundet i lejlighed

Tidligere i november bankede politiet igen på døren til Anatolij Udodovs lejlighed. Denne gang var han dog ikke hjemme. Politiet gennemsøgte hans lejlighed og fandt flere våben.

Nu er han efterlyst og anholdt in absentia for brud på våbenloven. Af sagen fremgår det, at politiet mistænker Udodov for at være en del af Nordisk Modstandsbevægelse – også kaldet Nordfront. Det er et ledende medlem af Nordfront i Danmark, som er blevet varetægtsfængslet i sagen om hærværk mod jødiske gravpladser.

Svensk politi har i forbindelse med efterlysningen og arrestordren på Udodov skrevet direkte til ham om Russian Imperial Movement (RIM):

»Du betragtes også som en nøgleaktør i kontakten mellem RIM og det svenske »hvid magt«-miljø. RIM kan påvirke svenske »hvid magt«-aktørers intentioner og evne til at begå ideologisk motiverede forbrydelser,« står der i politiets brev til den 68-årige Anatolij Udodov.

Via de sociale medier har Udodov skrevet til Dagens Nyheter, at han befinder sig i udlandet. Han udtaler sig ikke yderligere.

Svenskere på træningslejr

På Partizans træningslejr uden for Sankt Petersborg i 2016 deltog to svenske nazister fra Nordisk Modstandsbevægelse. Billeder fra lejren viser, at de poserer med Kalasjnikov-automatgeværer.

Nogle måneder efter de kom hjem fra træningslejren i Rusland, gennemførte de to mænd en række bombeangreb i Göteborg-området. Sprængningerne var blandt andet rettet mod flygtningeboliger. En person fik livstruende skader.

Medierne Expressen og Expo har tidligere beskrevet, at Anatolij Udodov deltog på Nordisk Modstandsbevægelses årsmøde i 2015. Det samme gjorde manden, som senere blev dømt for bombeangrebet i Göteborg og lederen af Russian Imperial Movement, Stanislav Vorobjev, samt lederen af det paramilitære træningscenter.

Udorov: Jeg hjalp kun med visa og tolkning

Ved en tidligere afhøring har Udodov erkendt, at han har været kontaktperson for Russisk Imperisk Modstandsbevægelse i Sverige, men han hævder, at det »udelukkende drejer sig om hjælp til tolkning samt hjælp til kontakter og visum til Rusland«.

I et indlæg på den højreekstremistiske svenske hjemmeside Nya Tidar skriver Udodov, at han forlod Nordisk Modstandsbevægelse for to år siden, og at han aldrig har båret gruppens uniform eller logo.

Billeder fra et af bevægelsens optog i 2016 viser dog, at han har Nordisk Modstandsbevægelses symbol på armen.