Medie: Statslige ansatte i USA skal vaccineres mod covid-19

Præsident Biden ventes torsdag at meddele, at alle føderalt ansatte skal vaccineres eller testes løbende.

Joe Biden vil torsdag annoncere nye tiltag for at bremse en stigning i antallet af covid-19-tilfælde i USA. Ifølge CNN vil præsidenten blandt andet stille krav om, at alle føderalt ansatte enten skal vaccineres eller acceptere regelmæssige test for at se, om de er smittet. (Arkivfoto) Kevin Lamarque/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USA vil angiveligt gøre det obligatorisk for alle statslige ansatte at blive vaccineret mod covid-19. Alternativt kan de ansatte acceptere at gennemgå regelmæssige test.

Det vil præsident Joe Biden meddele torsdag, oplyser en kilde med indsigt i sagen til det amerikanske medie CNN tirsdag aften dansk tid.

Tidligere tirsdag bekræftede Biden, at hans administration overvejer at gøre det obligatorisk for føderalt ansatte at blive vaccineret.

»Det bliver overvejet lige nu,« sagde Biden ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Den amerikanske regerings sundhedseksperter og CDC, der er USAs svar på Statens Serum Institut i Danmark, har samtidig anbefalet, at færdigvaccinerede amerikanere igen begynder at bære mundbind under visse omstændigheder.

»I områder med betydelig og høj smittespredning anbefaler CDC fuldt vaccinerede personer at bære mundbind indendørs på offentlige steder, siger Rochelle Walensky, der er direktør for CDC,« ifølge nyhedsbureauet AFP.

Udmeldingen fra CDC markerer en kovending. Så sent som i sidste uge forsvarede CDC sin overraskende beslutning i maj, om at færdigvaccinerede personer i de fleste tilfælde ikke havde behov for at bruge mundbind.

Baggrunden for den nye anbefaling om mundbind samt et muligt kommende krav om vaccinationer eller løbende test for ansatte i statsapparatet skyldes spredning af den mere smitsomme deltavariant i USA.

I en separat meddelelse tirsdag fra Det Hvide Hus oplyste præsident Biden, at han torsdag vil annoncere de »næste skridt« i forsøget på at få flere amerikanere til at lade sig vaccinere mod covid-19.

»Indtil da vil flere vaccinationer og brug af mundbind i de områder, der er mest påvirket af deltavarianten, gøre det muligt for os at undgå den slags nedlukninger, skolelukninger og forstyrrelser, som vi stod over for i 2020, siger Biden i meddelelsen.« Det skriver Reuters.

USA har efter mange uger med faldende smittetal oplevet en ny stigning i antallet af smittede.

Søndag advarede USA«s ledende statsepidemiolog, Anthony Fauci, om at landet var på vej i den forkerte retning med hensyn til pandemien. Her pegede han også på smittestigningen og særligt udbrud med deltavarianten.

I USA er næsten 49 procent af befolkningen færdigvaccineret mod covid-19, mens 7,6 procent er delvist vaccineret ifølge Our World in Data.

/ritzau/