Medie: Russere støttede Trump med hadefulde Facebook-indlæg

Udvalg i Senatet mener, at russere stod bag fremmedfjendske indlæg på Facebook under valgkampen i 2016.

REUTERS/Jonathan Ernst Fold sammen
Læs mere
Foto: JONATHAN ERNST

Op til præsidentvalget i USA i efteråret 2016 placerede russiske grupper indlæg på Facebook, hvor republikanernes kandidat, Donald Trump, blev beskrevet som "den eneste holdbare løsning".

Det skriver ABC News.

Den amerikanske tv-station erfarer, at indlæggene er blandt flere tusinde dokumenter med indhold fra Facebook, som det sociale medie vil overdrage til Senatets efterretningsudvalg.

Udvalget har siden januar undersøgt en påstand om, at Rusland forsøgte at påvirke udfaldet af valget til fordel for Trump.

Det underforståede budskab var dermed, at vælgerne ikke skulle sætte kryds ved Trumps udfordrer, demokraten Hillary Clinton.

Indlæggene fremstod, som om de blev delt af en amerikansk græsrodsorganisation med navnet Secured Borders (Sikre Grænser, red.).

Men ifølge Mark Warner, Demokraternes højest placerede person i Senatets efterretningsudvalg, var gruppen en russisk fabrikation.

Dens budskaber var primært rettet mod ulovlige indvandrere.

»Deres mål var at skabe splid og splitte vores land, og det lykkedes dem temmelig godt,« siger Mark Warner til ABC News.

I en besked knap tre uger før præsidentvalget i november sidste efterår skrev Secured Borders:

»Hvordan tør de beskylde Donald Trump for racisme og sexisme, bare fordi han er bekymret for amerikanernes velbefindende?«

Teksten, der var ledsaget af et billede af skuespilleren Jack Nicholson, fortsatte:

»Hvis det er racistisk og forkasteligt at ville fjerne udenlandsk kriminelt afskum fra vores gader, så sørg endelig for at tælle mig med på det hold!«

Donald Trump gjorde under sin valgkamp et stort nummer ud af, at han som præsident ville bremse strømmen af ulovlige immigranter til USA.

Konkret gav han et løfte, som endnu ikke er opfyldt, om at lade en flere tusinde kilometer lang mur langs grænsen mellem USA og Mexico opføre.

Kilder i Senatet oplyste sent onsdag aften dansk tid, at efterretningsudvalget som led i undersøgelsen har bedt Facebook, Twitter og Google om at deltage i en offentlig høring.

Ifølge AP skal den holdes 1. november.