Medie: Præsidentens indercirkel svinder ind. Nu er selv Giuliani kommet på kant med Trump

Rudy Giuliani har som topadvokat for Donald Trump også været en af præsidentens tætteste fortrolige de seneste fire år. Men nu er de to angiveligt blevet uvenner over advokatens lønseddel. Donald Trumps indercirkel svinder ind, skriver stor avis.

 
Donald Trumps personlige advokat, Rudy Giuliani, har stået side om side med præsidenten de seneste fire år. Men nu er de to angiveligt blevet uvenner på grund af Giulianis løn, der efter det oplyste er på 20.000 dollar – om dagen. Videoen viser en af de mange gange, Giuliani har påstået, at der var valgsvindel. Video: Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rudy Giuliani har stået ved Donald Trumps side gennem de fleste af præsidentens største skandaler gennem de seneste fire år. Han er som topadvokat for præsidenten blevet anset for at være en af Donald Trumps nærmeste fortrolige.

Men nu er det angiveligt slut, skriver The Washington Post. De to er blevet uvenner, efter at Donald Trump har nægtet at udbetale advokatens løn.

Det var Rudy Giuliani, der rejste til Ukraine for at forsøge at finde snavs på Joe Biden forud for det, der blev til den første rigsretssag mod Donald Trump. Og i de seneste måneder forud for det, der nu er blevet til præsidentens anden rigsretssag, var det Giuliani, der rejste USA rundt med grundløse anklager om fusk ved præsidentvalget for at forsøge at give valgsejren til Donald Trump.

Senest stod han på scenen i Washington 6. januar og opfordrede en rasende folkemængde af Trump-støtter til at føre »trial by combat« – altså at gå i krig for at bevise valgfusk. Donald Trump opfordrede fra samme scene sine tilhængere til at marchere mod Kongressen og »kæmpe som ind i helvede« for at »tage vores land tilbage«.

Kort efter stormede tilhængerne Kongressen. Og nu er Donald Trump sigtet ved en rigsretssag for at have opildnet til volden.

I månederne efter valget påstod Rudy Giuliani konstant, at valget var stjålet fra Donald Trump. Hans kamp kulminerede i et kaotisk pressemøde, hvor han svedte og hårfarve løb ned ad hans kinder. Arkivfoto: Jonathan Ernst/Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

20.000 amerikanske dollar

Men tilbage til Rudy Giuliani. Advokaten tager nemlig en høj løn for sit arbejde, skriver The Washington Post. Ja, faktisk er det en fornærmende høj løn, og netop derfor nægter Donald Trump angiveligt at udbetale den.

20.000 amerikanske dollar. Om dagen.

Det er, hvad Rudy Giuliani vil have for det arbejde, han har udført for Donald Trump i løbet af de seneste måneder, hvor han blandt andet har stået i spidsen for de mange fejlslagne sagsanlæg om valgsvindel i vigtige svingstater og givet besynderlige pressemøder, hvor han har argumenteret for, at Donald Trump i virkeligheden vandt valget uden at kunne fremlægge beviser for det.

Nu har Donald Trump angiveligt beordret sine ansatte til ikke at udbetale lønnen til Giuliani, fortæller to anonyme kilder i regeringen til The Washington Post. Han forlanger i øvrigt at se og godkende alle kvitteringer, som Rudy Giuliani vil have dækket fra sine rejser rundt i svingstaterne efter valget, skriver The Washington Post.

Ifølge The Guardian vil præsidenten ikke engang svare advokatens opkald, og ifølge CNN er Donald Trump vred på advokaten, fordi han mener, at det er hans skyld, at han nu på ny bliver stillet for rigsretten.

Eftersom Donald Trump er blevet smidt ud af Twitter, har hans kampagnerådgiver Jason Miller i stedet viderebragt en besked for ham på det sociale medie. Han skriver, at Donald Trump siger, at Giuliani er »en god fyr og en patriot, som har viet sine kræfter til landet«.

Han afviser imidlertid ikke, at historien i The Washington Post er sand.

Da Rudy Giuliani 7. november 2020 indkaldte til et pressemøde i Philadelphia på en tom parkeringsplads mellem en pornobutik og et krematorium, var det for at tale om det valgfusk, han mente havde fundet sted. Én efter én forlod journalisterne dog mødet. For i samme øjeblik var Joe Biden blevet udråbt som vinder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bryan R. Smith/AP/Ritzau Scanpix.

Indercirkel svinder ind

Hvis det er rigtigt, at de to er blevet uvenner, er det endnu et tegn på, hvordan Donald Trumps indercirkel svinder ind i de sidste dage af hans præsidentskab.

Ifølge The Washington Post føler præsidenten sig forrådt af sine allierede. Han er vred over, at der ikke er flere, der har forsvaret ham efter sidste uges angreb mod Kongressen, og særligt efter at der nu er blevet rejst endnu en rigsretssag mod ham.

Ifølge The Washington Post er han især vred på sin pressesekretær, Kayleigh McEnany, sin svigersøn og rådgiver, Jared Kushner, og sin stabschef, Mark Meadows, fordi de før har givet ham ret i, at der fandt valgsvindel sted, men nu ikke længere forsvarer ham offentligt.

Berlingske har også tidligere beskrevet, hvordan han er raget uklar med både sin vicepræsident, Mike Pence, og Republikanernes flertalsleder i Senatet, Mitch McConnell. Samtidig har en række af hans ministre forladt regeringen, og hans bank, Deutsche Bank, vil ikke længere have ham som kunde.

Spørgsmålet er, hvem der nu skal repræsentere Donald Trump i en rigsretssag. For bare fire dage siden skrev Reuters, at Rudy Giuliani formentlig skulle stå i spidsen for Donald Trumps forsvar.

Lyt til »Kampagnesporet« – Berlingskes podcast om amerikansk politik: