Medie: Orlando-terrorist advarede om sit angreb på Facebook

Omar Mateen, gerningsmanden bag et masseskyderi i Orlando, har angiveligt advaret om et forestående IS-angreb i USA på Facebook forud for massakren søndag.

49 blev dræbt og 53 såret ved angrebet i Orlando. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOE RAEDLE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den amerikanske statsborger Omar Mateen, der søndag tog 49 personer med i døden, da han åbnede ild på en natklub i Orlando, USA, advarede angiveligt om sit angreb forud for massakren.

Det skriver nyhedsbureauet AP ifølge norske VG.

»I løbet af de næste dage vil der ske et angreb fra IS (Islamisk Stat, red.) i USA,« skrev Mateen angiveligt i sin sidste Facebook-opdatering fra en af de fem Facebook-konti, som han kan kobles til.

Mateens færden på nettet skal kortlægges

Oplysningerne fremgår ifølge AP af et brev, som en komite i det amerikanske senat har sendt til Facebook, og som nu er offentliggjort.

I brevet skulle det desuden fremgå, at efterforskere mener, at Omar Mateen søgte på ordene »Pulse Orlando« og »shooting« (skyderi, red.) på sin computer morgenen før angrebet.

Komiteen opfordrer nu Facebook til at lægge al information frem fra de fem konti, så gerningsmandens netaktivitet forud for massakren kan kortlægges.

Tog 49 med i døden

Natten mellem lørdag og søndag omkring kl. 02 amerikansk tid ankom 29-årige Omar Mateen til homo-baren Pulse i Orlando, Florida. Han skød først flere gange udenfor baren, inden han præcis kl. 02.02 gik ind og fyrede en skudsalve af på dansegulvet.

Da politiet senere ankom, udviklede der sig en gidselsituation, da Omar Mateen søgte ud mod natklubbens toiletter, hvor en del gæster havde søgt tilflugt. Her skød han igen og dræbte flere.

Forud for episoden havde Omar Mateen ved flere lejligheder erklæret troskab til terrorbevægelsen Islamisk Stat, blandt andet da han ringede til alarmcentralen i forbindelse med sit angreb på Pulse.

I alt blev 49 personer ofre for det, præsident Obama efterfølgende har betegnet som et terrorangreb.