Medie: Mand sprænger hjemmelavet bombe foran den amerikanske ambassade i Beijing

Kinesisk politi har arresteret en 26-årig mand, som de mistænker for at stå bag attentatforsøget. Han er ifølge politiet kørt på hospitalet med en håndskade. Den amerikanske ambassade bekræfter eksplosionen og fortæller, at kun gerningsmanden kom til skade.

Poltitibetjente i Beijing står vagt ved den amerikanske ambassade i den kinesiske hovedstad, 26. juli 2018. REUTERS/Thomas Peter Fold sammen
Læs mere
Foto: THOMAS PETER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En bombe er eksploderet foran den amerikanske ambassade i Kinas hovedstad, Beijing.

Det rapporterer flere internationale medier.

Ifølge The Mirror forsøgte en mand angiveligt at kaste en hjemmelavet bombe ind bag ambassadens mure. Bomben eksploderede imidlertid, før manden kunne nå at kaste den over hegnet, hvilket skabte stor forvirring og panik på gaden, skriver mediet.

Radio Free Asia citerer ifølge The Mirror øjenvidner, som bekræfter, at der var tale om en person med en hjemmelavet bombe, som vedkommende forsøgte at kaste over ambassadens hegn. Imidlertid eksploderede bomben tæt på personen, fortæller vidnerne.

En talsperson fra den amerikanske ambassade har ifølge The Mirror bekræftet over for amerikanske medier, at en person har detoneret den hjemmelavede bombe, og at vedkommende er den eneste tilskadekomne.

I første omgang var der modstridende rapporter, og et kinesisk statsejet medie skrev eksempelvis, at der var tale om en kvinde, der forsøgte at tænde ild til sig selv foran ambassaden ved at hælde benzin på sig selv, men at poltiiet nåede at stoppe hende, inden det lykkedes.

Senere har politiet i Beijing dog bekræftet, at de har pågrebet en 26-årig og mand, som de mistænker for at stå bag attentatforsøget, skriver The Mirror.

Manden tændte ifølge politiet en »fyrværkeri-lignende genstand«, som sprang i luften, og efterfølgende blev den formodede gerningsmand kørt på hospitalet med en håndskade, lyder det i meddelelsen, som også er bragt på det kinesiske sociale medie Weibo. Her nævnte politiet dog ikke, at episoden udspillede sig foran den amerikanske ambassade.

Flere melder på Twitter om at have hørt en eksplosion i området, og flere har lagt billeder op af den røg, som efterfølgende bredte sig i området.

En videofilm af efterspillet viser sikkerhedspersonale - herunder militær og politi - som bag en politiafspærring arbejder bag en blå pressening.

Et vidne fortæller til nyhedsbureauet Reuters, at kinesisk politi har undersøgt en bil, der var parkeret uden for ambassaden og afgav røg. På sociale medier ses et billede af røgen.

Et andet vidne fortæller, at der er mellem syv og otte politibiler nær ambassaden, og at veje nær bygningen er afspærret.

Journalist Stephen McDonnell, BBCs kinakorrespondent, skriver på Twitter, at politiet har bedt hans hold om ikke at optage på stedet.

En journalist fra Inkstone News, som var på stedet, tweetetde et foto og skrev, at politibetjente blokerede vejen med meldingen: »Tag ikke billeder, ellers bliver I tilbageholdt.«

Det skriver The Mirror.

CNNs journalist Steven Jiang skriver på Twitter, at en person fra det kinesiske udenrigsministerium kalder episoden for en isoleret hændelse.

Amerikanske myndigheder har endnu ikke kommenteret sagen.

Hændelsen er sket i den kinesiske hovedstads Chaoyang-distrikt, hvor et stort antal udenlandske ambassader holder til - herunder den amerikanske, indiske, israelske og sydkoreanske.

To timer efter den rapporterede eksplosion begyndte folk i området at vende tilbage til deres almindelige gøren og laden, alt imens efterforskningen fortsatte på fortovet tæt på.

Det kunne tyde på, at hændelsen ikke er så alvorlig, som man kunne frygte, lyder det fra Stephen McDonell på Twitter:

Den amerikanske ambassade har ifølge The Mirror sikkerheden i top med blandt andet skudsikkert glas, store vægge. Med 500.000 kvadratmeter på 10 tønder land er ambassaden i Beijing en af USAs største ambassade. Den blev åbnet af daværende præsident George W Bush i august 2008.