Medie: Mand konfronterede gerningsmand med stødtand under knivangreb på London Bridge

En af dem, der satte sig til modværge, da en attentatmand dræbte to og sårede flere under et knivangreb på London Bridge, taler nu ud om episoden for første gang, skriver BBC. I interviewet fortæller Darryn Frost blandt andet om det særprægede våben, han benyttede mod gerningsmanden.

 

Usman Khan skabte kaos fredag den 29. november, da han dræbte to og sårede tre under et knivangreb på London Bridge i Storbritannien.

Terrorbevægelsen Islamisk Stat har siden oplyst til Reuters, at Usman Khan var IS-jihadist.

Den 28-årige mand blev skudt og dræbt af politiet under angreb, som betragtes som et terrorangreb.

Men før angrebet endegyldigt blev stoppet, mødte Usman Khan modstand fra flere civile borgere. En af dem, der greb ind i forsøget på at stoppe handlingen, var Darryn Frost. Hans identitet har hidtil været ukendt, men han har for første gang udtalt sig til BBC om episoden.

Blandt andet om det særprægede våben – stødtanden fra en narhval – som Darryn Frost brugte imod gerningsmanden.

Tanden splintrede

Angrebet begyndte i historiske Fishmongers Hall, hvor 38-årige Darryn Frost, der arbejder med kommunikation i det britiske justitsminimerium, deltog i en arrangement for rehabilitering af tidligere indsatte.

Han fortæller til BBC, at deltagerne hørte larm fra underetagen. Det fik Darryn Frost til at tage en narhvalstand ned fra væggen i lokalet for bedre at kunne beskytte sig selv og andre, inden han selv og flere af deltagerne skyndte sig nedenunder.

Her holdt en mand »angriberen i skak med en træstol«.

»Jeg skyndte mig ned ad trappen, stod ved siden af manden med stolen, og sammen konfronterede vi angriberen,« siger han til BBC.

Herefter indikerede Usman Khan, at han havde sprængstof på sig.

»På det tidspunkt kastede manden ved siden af mig sin stol efter angrebsmanden, som derefter løb imod ham med knive hævet over hovedet,« siger Darryn Frost.

Han gav stødtanden til manden, inden han selv løb ovenpå igen for at finde en mere til sig selv. Da han kom tilbage til etagen, lå den første tand »splintret« på gulvet. Samtidig flygtede folk fra bygningen, og Darryn Frost forfulgte sammen med flere andre angrebsmanden ud på broen. Stadig med den nye stødtand i hånden fortæller han til BBC.

»Jeg har aldrig hørt noget lignende«

Også andre steder i London spredte panikken sig.

Myndighederne evakuerede Borough Market, og her beskrev øjenvidner ifølge Ritzau »paniske scener«.

»Folk kom løbende gennem parkeringskælderen råbende og skrigende. Det var kaos. Larmen fra alle skrigene var ekstraordinær. Jeg har aldrig hørt noget lignende. De var bare i panik,« udtalte Philip Crouch til avisen The Independent om hændelsen, da markedet blev evakueret i forbindelse med Usman Khans angreb.

På broen holdt Frost angrebsmanden på afstand ved hjælp af stødtanden, mens en anden civil borger, John Crilly, forsøgte at blænde Khan med en ildslukker. Det lykkedes de to med hjælp fra flere andre at få angrebsmanden lagt ned og derefter holde ham nede, fortæller Darryn Frost, der forsøgte at holde hans håndled, så han ikke »kunne skade nogen« eller antænde sprængstoffet, som dog senere viste sig at være falsk.

Efter angrebet viste det sig, at John Crilly ifølge BBC har siddet fængslet for mord.

Ifølge BBC viser optagelser, at Frost bliver trukket væk af politiet, sekunder før politiet skød og dræbte Usman Khan.

Det viste sig efterfølgende, ifølge BBC, at John Crilly med ildslukkeren, har været fængslet for mord.

Til trods for at Darryn Frost og flere andre forsøgte at afværge angrebet, nåede Usman Khan at dræbe den 23-årige Saskia Jones og 25-årige Jack Merritt samt at såre tre andre personer i og omkring Fishmongers Hall.

Ifølge eget udsagn vil Darryn Frost altid »føle det dybe sår ved ikke at være i stand til at redde dem.«

Usman Khan var britisk statsborger med pakistansk baggrund. Ifølge Ritzau var det propaganda fra al-Qaeda, der radikaliserede ham, og han havde angiveligt forbindelse til andre militante i London.