Medie: Maltas premierminister trækker sig efter drabssag

Maltas premierminister Joseph Muscat vil i løbet af kort tid trække sig, skriver det lokale medie Malta Today. Det sker i kølvandet på, at premierministeren er blevet trukket ind i sagen om mordet på journalisten Daphne Caruana Galizia for to år siden.

Maltas premierminister Joseph Muscat forventes at trække sig fra sin post fredag. Det sker efter, at det opsigtsvækkende drab på journalisten Daphne Caruana Galizia de seneste dage trækker spor til folk tæt på premierministeren. Fold sammen
Læs mere
Foto: Yara Nardi/Reuters/Ritzau Scanpix

Den opsigtsvækkende sag om drabet på den maltesiske journalist Daphne Caruana Galizia ser nu ud til at koste Maltas premierminister Joseph Muscat jobbet.

Ifølge det lokale medie Malta Today vil premierministeren senere fredag eftermiddag officielt meddele, at han planlægger at træde tilbage. Ifølge mediet vil den socialdemokratiske premierminister fortsætte på sin post, indtil hans parti har fundet hans afløser – forventeligt i løbet af et par uger.

Den dramatiske udvikling sker efter, at den 45-årige politiker de senere dage er blevet trukket ind i sagen om drabet på Daphne Caruana Galizia, der i oktober 2017 blev slået ihjel af en bilbombe i sin bil. Tre mænd har været anholdt for drabet i snart to år, men fra begyndelsen har der været mistanke om, at de tre mænd, der ikke havde nogen personlig relation til Daphne Caruana Galizia, var blevet betalt for at plante og detonere bomben.

Daphne Caruana Galizia var en undersøgende journalist, der i årevis havde skrevet kritisk om toppen af maltesisk politik og erhvervsliv.

Som journalist havde hun blandt andet været en del af det verdensomspændende undersøgende projekt Panama Papers, der blotlagde, hvordan politikere og velhavende forretningsfolk skjulte deres formuer i skatte­ly. Derudover afslørede hun, hvordan ledende politiske skikkelser havde tætte forbindelser til sager om bestikkelse og hvidvask via Rusland og diktaturet i Aserbajdsjan.

Daphne Caruana Galizia var kendt kritiker af Joseph Muscats regering og flere af de folk, han havde ansat omkring sig.

Stabschef trukket ind i sagen

En af de folk, Keith Schembri, som indtil for nylig var stabschef i Joseph Muscats regering, blev i tirsdags afhørt i sagen af det maltesiske politi. Torsdag kom det frem, at et andet vidne havde udpeget Keith Schembri som manden, der havde bestilt mordet på Daphne Caruana Galizia.

Vidnet er forretningsmanden Yorgen Fenech, der blev anholdt på sin yacht i sidste uge. Yorgen Fenech er direktør for selskabet 17 Black Limited, som Daphne Caruana Galizia skrev kritisk om, otte måneder før hun blev dræbt. Hun kunne blandt andet afsløre, at 17 Black Limited havde betalt store summer til ministre i Malta, der siden sendte pengene i skattely.

I bytte for immunitet skulle Yorgen Fenech have fortalt politiet, at Schembri var involveret i planlægningen af mordet, og at den tidligere stabschef skulle have betalt de tre gerningsmænd i omegnen af 130.000 euro (godt 970.000 kroner) for at plante bomben på journalistens bil.

Daphne Caruana Galizias efterladte opfordrede fredag på ny Joseph Muscat til at trække sig som regeringschef. 

Daphne Caruana Galizia skrev flere kritiske artikler om Keith Schembri, hvor hun blandt andet kædede ham sammen med korruption. Keith Schembri har gentagne gange afvist at være involveret i drabet.

Joseph Muscat har ligeledes sat sin troværdighed – og dermed også sin post – på spil ved gentagne gange at sværge tillid til sin stabschef og ved at love, at han ville trække sig fra sin post i det tilfælde, at drabssagen trak spor til ham selv.

Krisemøde i regeringen

Ifølge Malta Today holdt regeringen torsdag aften et krisemøde, hvor et flertal afviste at give forretningsmanden Yorgen Fenech immunitet, hvilket Joseph Muscat ellers skulle have været fortaler for. Og fredag morgen var det ifølge mediet hans egne partifæller i Labour-partiet, som skulle have udtrykt bekymring og utilfredshed med sagens udvikling.

Derudover har der været flere demonstrationer fra borgere, der har krævet premierministerens afgang, ligesom Daphne Caruana Galizias efterladte ligeledes har advokeret for, at regeringschefen trak sig fra sin post.

Fredag morgen gentog familien den bøn på ny.

»Vi opfordrer kraftigt premierministeren til at træde tilbage og lade en stedfortræder, der ikke er viklet ind i konflikten, tage over. Hvis premierministeren bekymrer sig om retfærdighed og om Malta, bør han trække sig med det samme. Vores land er mere vigtig end hans karriere,« hedder det i udtalelsen ifølge Malta Today.

Drabet på Daphne Caruana Galizia vakte international bestyrtelse. Dels fordi hun var journalist, dels fordi Malta som bekendt er medlem af EU, hvor det hører til sjældenhederne, at journalister bliver slået ihjel.

Drabssagen har allerede resulteret i, at to ministre er trådt tilbage.

Michael Alsen er Berlingskes korrespondent i Bruxelles