Medie: Kim Jong-Uns halvbror snigmyrdet i Malaysia

Foto: TOSHIFUMI KITAMURA

Nordkoreas leder, Kim Jong-Uns, halvbror Kim Jong-Nam er blevet dræbt i Malaysia, rapporterer det sydkoreanske nyhedsbureau Yonhap.

Den 45-årige Kim Jong Nam, der er en ældre halvbror til den nordkoreanske leder, skal være blevet forgiftet i lufthavnen i Kuala Lumpur af to kvinder, som menes at være nordkoreanske agenter.

Kim Jong Nam, som var en ældre halvbror til den nordkoreanske leder, var i Nordkorea kendt for at bruge en stor del af sin tid uden for landet og havde udtalt sig kritisk om sin families kontrol over den isolerede kommunistiske stat.

Politiet i Malaysia oplyser tirsdag, at en uidentificeret nordkoreaner døde på vej til hospitalet fra Kuala Lumpurs lufthavn mandag.

En lokal politichef Abdul Aziz Ali, siger, at mandens identitet ikke er blevet bekræftet.

En kilde på hospitalet i Putrajaya oplyser, at den afdøde nordkoreaner var født i 1970 og havde efternavnet Kim.

Den sydkoreanske tv-station Chosun siger, at Kim blev forgiftet i Kuala Lumpurs lufthavn af to kvinder, som menes at være nordkoreanske agenter, og som ikke er anholdt. Yderligere detaljer er ikke oplyst.

Sydkoreas udenrigsministerium har ikke bekræftet rapporterne.

Kim Jong Nam og Kim Jong Un er begge sønner af den tidligere nordkoreanske leder Kim Jong Il, som døde i 2011. De har forskellige mødre.

Det menes, at Kim Jong Nam var tæt knyttet til sin onkel, Jang Song Thaek, som var Nordkoreas næstmægtigste mand, indtil han blev henrettet på Kims ordre i 2013.

I 2001 blev Kim Jong Nam anholdt i en lufthavn i Japan, fordi han anvendte et falsk pas. Han sagde, at han ville besøge Tokyo Disneyland.

Han rejste hyppigst til Hongkong, Macau og Kina. Han har adskillige gange sagt, at han ikke har lyst til at lede sit land.

- Personligt er jeg imod tredjegenerations-arverækkefølge, udtalte han til Japans Asahi TV i 2010, inden hans lillebror havde overtaget magten efter deres far.