Medie: Kim Jong-uns halvbror samarbejdede med CIA, inden han blev snigmyrdet i lufthavn

Engang blev Kim Jong-nam spået at skulle være Nordkoreas næste leder. I stedet blev han dræbt – muligvis fordi han samarbejdede med CIA.

Overvågningsbilleder viser Kim Jong-mam, kort efter at han er blevet angrebet i lufthavnen i Kuala Lumpur. Fold sammen
Læs mere

Mordet på Kim Jong-nam var som taget ud af en James Bond-film.

I afgangshallen i Kuala Lumpurs internationale lufthavn blev han i 2017 dræbt af to unge kvinder. Billeder fra overvågningskameraer viser, hvordan de to kvinder – én ad gangen – sniger sig ind på offeret og smører nervegiften VX – et af de farligste kemiske våben i verden – i hans ansigt.

20 minutter senere lå Kim Jong-nam – halvbror til Nordkoreas leder, Kim Jong-un – død på gulvet.

Nu rapporterer avisen The Wall Street Journal, at Kim Jong-nam samarbejdede med den amerikanske efterretningstjeneste CIA.

Detaljerne om samarbejdet er endnu uklare, men en kilde fortæller til avisen, at »der var en forbindelse«.

Da Kim Jong-nam blev dræbt i Malaysia i 2017, var han i landet for at holde møder med CIA-agenter, skriver mediet, der hævder, at møderne typisk fandt sted i Singapore eller Malaysia.

Kim Jong-nam har angiveligt også delt sin viden om styrets hemmeligheder med agenter fra efterretningstjenester i Kina og Sydkorea.

I slutningen af 90erne blev Kim Jong-nam spået at være førstearving til lederposten i Nordkorea, da han var Kim Jong-ils ældste søn. Men han kom på kant med regimet, blandt andet på grund af et fejlslagent forsøg på at besøge Disneyland i Tokyo på et falsk pas i 2001.

Siden 2003 har Kim Jong-nam levet i eksil – hovedsageligt i Macau. Herfra har han flere gange kritiseret styret i Nordkorea. Han har ikke været en del af Kim Jong-uns inderkreds eller tæt på magtcentrummet i årevis, og det er derfor begrænset, hvor afgørende hans informationer kan have været for CIA, skriver The Wall Street Journal.

Det var Nordkoreas øverste myndigheder, der beordrede Kim Jong-nam dræbt, vurderer efterretningstjenester i både USA og Sydkorea.

De to kvinder, som er sigtet for at stå bag mordet – en indoneser og en vietnameser – hævder, at de troede, de var med i et japansk YouTube-program, der laver skjult kamera.