Medie: Flymekaniker plantede bombe, der dræbte 224

En mekaniker skulle angiveligt have placeret bomben på flyet, der sprang i luften over Sinai.

224 mennesker mistede livet i flystyrtet. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANATOLY MALTSEV

En mekaniker fra EgyptAir, to lufthavnsbetjente og en bagagemedarbejder er angiveligt blevet anholdt under mistanke om at have plantet en bombe på det russiske passagerfly, der styrtede ned på Sinai-halvøen i oktober.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters på baggrund af anonyme kilder.

Det var angiveligt flymekanikeren, der plantede bomben om bord på flyet, mens han fik hjælp til at gøre det af lufthavnsbetjentene og bagagemedarbejderen.

Ifølge nyhedsbureauets oplysninger har flymekanikeren en fætter, der kæmper for Islamisk Stat i Syrien, og det er igennem den forbindelse, at planen skulle være opstået.

Kostede 224 mennesker livet

Flyet, en Airbus A321-231 fra det russiske flyselskab MetroJet, styrtede ned den 31. oktober sidste år i en ulykke, der kostede 224 mennesker livet. De fleste var russiske turister, der var på vej hjem fra en ferie i det egyptiske paradis Sharm-el-Sheikh.

Russiske myndigheder har siden hævdet, at en terroraktion var årsagen til flystyrtet, men de egyptiske myndigheder afviser påstanden.

Samtidig afviser en sikkerhedsrepræsentant for lufthavnen, at nogen af de ansatte er arresteret eller under mistanke, mens den egyptiske indenrigsminister ligeledes fastholder, at ingen er anholdt i sagen, skriver Reuters.

»Skulle se den anden vej«

Det bestrider de anonyme kilder, som Reuters har talt med.

»Efter at have fundet ud af at et af dets medlemmer havde et familiemedlem, der arbejdede i lufthavnen, afleverede Islamisk Stat en bombe i en håndtaske til personen,« siger en af de anonyme kilder.

»Han fik at vide, at han ikke måtte stille spørgsmål og skulle få bomben om bord på flyet,« tilføjer kilden.

Ifølge en anden anonym kilde, er også to lufthavnsbetjente og en bagagemedarbejder angiveligt mistænkt i sagen.

»To lufthavnsbetjente er mistænkt for at have spillet en rolle ved at se den anden vej ved et sikkerhedstjek. Men det er også muligt, at de bare ikke gjorde deres arbejde godt nok,« siger den anonyme kilde.

Ingen af de fire er blevet sigtet eller tiltalt, oplyser kilderne til Reuters.

Oplysningerne om de fire personer er ikke bekræftet af myndighederne.

»Entydigt terrorangreb«

Islamisk Stat var kort efter hændelsen ude at tage skylden for, at flyet styrtede til jorden.

Ifølge den militante bevægelse havde en gerningsmand smuglet en bombe om bord på passagerflyet, hvilket fik det til at falde til jorden.

Kort efter slog Ruslands præsident, Vladimir Putin, og hans sikkerhedstjeneste fast, at der var tale om et terrorangreb:

»Rusland vil finde frem til dem, der stod bag terrorangrebet,« sagde Putin ifølge Reuters, og fra sikkerhedstjenesten lød det:

»Man kan entydigt sige, at det var en terrorhandling,« siger lederen af Ruslands sikkerhedstjeneste FSB, Alexander Bortnikov, til Reuters.

I december lød det dog lige omvendt fra de egyptiske myndigheder, der oplyste, at der ikke er nogen beviser for, at terrorister skulle have stået bag.