Medie efter mislykket bombeangreb i New York: 27-årig var inspireret af Islamisk Stat

Mandag morgen detonerede en 27-årig mand en rørbombe ved en undergrundsbane i New York. Myndighederne har identificeret manden som Akayed Ullah, der ifølge The Washington Post har fortalt til politiet, at han var inspireret af terrororganisationen Islamisk Stat.

En politimand står på vagt ved Times Square i New York nær den metrostation, hvor en mand detonerede en bombe mandag 11. december 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHN MOORE

De amerikanske myndigheder har identificeret gerningsmanden bag et mislykket bombeangreb mandag morgen i metroen i New York som 27-årige Akayed Ullah.

Akayed Ullah er immigrant fra Bangladesh. Han kom til USA i 2011, og ifølge den amerikanske avis The Washington Post har han efter angrebet fortalt politiet, at han var inspireret af terrororganisationen Islamisk Stat.

Mandag morgen havde han fastspændt en rørbombe til sin krop og bevæget sig ned i metroen ved busstationen Port Authority nær Times Square på Manhattan i det centrale New York. Da klokken var ca. 7.20, detonerede han bomben og sendte paniske pendlere mod udgangene, mens antiterrorkorpset kom farende til det, der er det andet terroranslag i byen på under to måneder.

Angrebet efterlod heldigvis kun angrebsmanden og tre pendlere lettere sårede. Akayed Ullah fik brandsår og overfladiske skrammer på hænder og mave, mens de tre andre klagede over hovedpine og ringen for ørerne. De tre pendlere tog selv på hospitalet.

Politiet var hurtigt på stedet, hvor de fandt Akayed Ullah og talte med ham, da han stadig lå på jorden, skriver The Washington Post på baggrund af unavngivne kilder fra politiet. Akayed Ullah fortalte, at han handlede på egen hånd.

Området og flere metrolinjer blev evakueret, mens specialstyrker afsøgte området for flere bomber.

Politiet vurderer, at hans hensigt var at detonere bomben netop der, da de på overvågningskamera efterfølgende har kunnet se, at han i smug tilkoblede et lille batteri til julelys i rørbomben der.

Øjenvidner beretter i amerikanske medier, hvordan kaos opstod, da bomben gik af, og alle søgte mod udgangene.

Sam og Patricia Sladnick var i New York for at besøge familie, og de var netop ankommet til busstationen Port Authority med forbindelse til metroen, da de hørte eksplosionen og så folk begynde at løbe. Patricia Sladnick stivnede, så Sam Sladnick måtte trække hende væk fra vejen.

»Jeg burde nok have stoppet op for at hjælpe andre mennesker og sørge for, at de kom godt ud, men jeg vidste ikke, om der kom en eksplosion mere, eller hvad der skete, så vi forlod stedet,« siger han til The Washington Post.

New Yorks borgmester, Bill de Blasio, har betegnet eksplosionen som et forsøg på et terrorangreb, og USAs præsident, Donald Trump, har efter angrebet gentaget sit ønske om at gennemføre en indvandringsreform.

»Som jeg har sagt, siden jeg første gang annoncerede mit kandidatur til præsident, skal USA reparere sit immigrationssystem. Det tillader for mange farlige mennesker at få adgang til landet,« sagde Trump mandag ifølge nyhedsbureauet Reuters, skriver Ritzau.

Præsidenten nævnte i samme omgang sit omstridte indrejseforbud som et »skridt på vejen til sikkerhed«.

Bangladesh' regering har tirsdag fordømt angrebet.

»Bangladesh er engageret i sin erklærede politik om »nultolerance« mod terrorisme og fordømmer terrorisme og voldelig ekstremisme i alle former og manifestationer overalt i verden, inklusive mandag morgens hændelse i New York,« lyder det ifølge AP i en pressemeddelelse fra Bangladesh' regering, skriver Ritzau.

Naboer til Akayed Ullahs bopæl i Brooklyn har fortalt, at han virkede stille og arbejdede som taxachauffør.

Angrebet i metrostationen kommer blot få uger efter, en mand kørte en lastbil ind på en cykelsti, hvor han kørte flere cyklister og fodgængere ned langs Hudsonfloden på Manhattans vestside ikke langt fra Ground Zero, hvor tvillingetårnene World Trade Center stod. Den mand var fra Usbekistan og udførte ifølge anklagemyndigheden ligeledes sit angreb for Islamisk Stat.

I New York må pendlere den kommende tid forberede sig på øgede sikkerhedsforanstaltninger ved byens transportnetværk, fortæller leder af terrorbekæmpelse ved New Yorks Politi John Miller.