Medie: Bombe var ikke fremstillet af bombemand

Ifølge BBC's sikkerhedskorrespondent menes bombemanden bare at have været en stik-i-rend dreng.

A police cordon blocks a street near the Manchester Arena in Manchester, Britain May 24, 2017. REUTERS/Jon Super Fold sammen
Læs mere
Foto: JON SUPER

Den formodede gerningsmand bag selvmordsangrebet ved Manchester Arena mandag aften, Salman Abedi, menes at have været en »stik-i-rend dreng«. Det skriver BBCs sikkerhedskorrespondent Frank Gardner i et tweet.

»Bombemanden menes at have været en »mule« (stik-i-rend dreng/muldyr, red.), der har brugt en enhed bygget af nogle andre. Flere regerings-bekendtgørelser forventet idag,« skriver han.

Over for den britiske radiokanal Radio 2 siger Gardner, at myndighederne ikke mener, han kan have bygget bomben selv, fordi han kun er kommet tilbage fra Libyen til Storbrittanien for et par dage siden. Han siger derudover, at enheden var for sofistikeret, mener efterretningstjenesten, til at Abedi kan have bygget den selv.

»Med andre ord var han muldyret, der bar en enhed bygget af nogle andre. Det betyder, at den person stadig er derude, så de er nødt til at regne med muligheden for endnu et angreb,« siger han ifølge Guardian.

Guardian skriver i deres live-blog om angrebet, at det, hvis bekræftet, kan forklare, hvorfor trusselsniveauet er blevet forhøjet til kritisk for første gang i et årti.

»Det betyder, at truslen om yderligere angreb kan være nært forestående,« skriver de.

Tidligere sagde indenrigsministeren Amber Rudd, at bombemanden sandsynligvis ikke har handlet alene.

»Det forekommer sandsynligt, at han ikke gjorde dette på egen hånd. Så efterretningstjenesten og politiet forfølger deres spor for at sikre, at de får alle oplysningerne. At de er nødt til holde os alle sikre,« sagde Rudd til BBC.

»Sikkerhedstjenester kender til mange folk, men det betyder ikke, at de forventes at anholde alle, som de kender til. Men det er nogen, de har kendt på forhånd, og jeg er sikker på, at når denne efterforskning er slut, så vil vi være i stand til at finde ud af mere.«

Kan være et større netværk

Trusselsniveauet »kritisk« er ifølge regeringens sikkerhedstjenestes egen hjemmeside mi5.gov.uk et udtryk for, »at et angreb forventes at være nært forestående«.

Salman Abedi døde i forbindelse med angrebet. Siden er tre personer blevet anholdt.

Dermed tegner der sig et billede af, at gerningsmanden har været en del af et større netværk. Det kan være med til at forklare det forhøjede trusselsniveau, og beslutningen om at indsætte militær i de britiske gader.

En af de arrestede er blevet identificeret som Adel Forjani, ifølge Guardian. Naboer hørte eftersigende råben og skrigen, da mere end ti bevæbnede betjente gik ind i et hus. Omar Al Faqhuri, der bor overfor huset, siger, at en mand i midt-40'erne blev ledt fra bygningen i håndjern. Også hans voksne søn blev taget med af politiet.

Familien var fra Libyen og har boet i huset i knap femten år, fortæller Al Faqhuri.

»Jeg så en politibetjent, der råbte meget højt. Jeg kunne ikke høre, hvad han sagde, men han blev ved med at råbe lige fra første arrestation, indtil resten af familien var væk,« siger han.

Han fortæller, ifølge Guardian, at Adel Forjani boede i bygningen med sin kone, deres ældste søn, en ung datter og to yngre sønner.

Politiet har også gennemført en razzia i en lejlighed centralt i Manchester. Det skriver Manchester News MEN i et tweet.