Medie: Boko Haram-ofre set i live et år efter bortførelse

For præcis et år siden bortførte terrorgruppen Boko Haram 219 skolepiger i Nigeria. Cirka en fjerdel af pigerne er set i live for nylig, fortæller et vidne.

Læs mere
Fold sammen

NIGERIA: Tirsdag er det præcis et år siden, at den islamistiske terrororganisation Boko Haram bortførte flere end 200 skolepiger i den nigerianske by Chibok.

Pigernes skæbne er uvis, men et vidne har ifølge BBC set cirka 50 af de bortførte i levende live for tre uger siden i byen Gwoza. Hun så pigerne umiddelbart inden, Boko Haram blev drevet ud af byen af militærstyrker.

Årsdagen for bortførelsen markeres blandt andet i Nigerias hovedstad, Abuja, hvor flere end 200 piger vil deltage som symbol på de mange, der blev bortført 14. april sidste år.

Amnesty International har netop udsendt en rapport, der kaster lys over Boko Harams fremfærd. Terrororganisationen har kidnappet mindst 2.000 kvinder og dræbt mindst 5.500 civile siden begyndelsen af 2014, fastslås det i rapporten.

»Beviserne i denne chokerende rapport - et år efter den forfærdelige bortførelse af pigerne fra Chibok - understreger omfanget og alvoren af Boko Harams metoder,« siger Amnesty Internationals generalsekretær, Salil Shetty, i forbindelse med rapportens offentliggørelse.

Organisationen har foretaget 377 interviews i forbindelse med rapporten. I et af dem har Amnesty talt med en 15-årig dreng, som efter eget udsagn har set ti steninger.

»De stener dem til døde på fredage. De kalder alle børnene sammen og beder dem om at udføre steningen. Jeg har selv været med til det. De graver et hul, begraver ligene og stener hovedet,« fortæller drengen til Amnesty.