Medie: 20 terrorceller i Europa står klar

En kilde vurderer overfor CNN, at der findes op mod 20 såkaldt sovende terrorceller i Europa, der bare venter på at slå til.

BELGIEN: Sideløbende med rapporterne om de omfattende antiterroraktioner i Belgien og andre steder, siger en anonym efterretningskilde til den amerikanske TV-station CNN, at terrortruslen i øjeblikket omfatter op mod 20 såkaldt sovende terrorceller, der venter på at slå til i Frankrig, Tyskland, Belgien og Holland.

Efterretningskilden vurderer ifølge CNN, at mellem 120 og 180 personer er med i terrorcellerne.

En belgisk embedsmand inden for anti-terror-sektoren siger uafhængigt af den anonyme kilde, at terrortruslen i øjeblikket er størst i Frankrig, Belgien og Storbritannien. Embedsmanden siger videre, at der også er tegn på, at terrorbevægelsen Islamisk Stat er involveret i terroraktionerne, hvilket er et skifte i dens strategi.

Embedsmanden siger, at det virker som om, at den formodede terrorcelle i Belgien, som blev sprængt torsdag aften, havde modtaget instruktioner fra Islamisk Stat.

Terrorbevægelsen har det seneste år formået at tiltrække flere tusinde unge fra Europa, der er taget til Syrien og Irak for at melde sig under Islamisk Stats sorte fane og gå i kamp i Syrien og Irak.

Ifølge CNN menes flere end 3.000 europæere at være draget i såkaldt hellig krig og antallet, der er vendt tilbage til Europa vurderes til flere end 500. Heraf er halvdelen rejst til Storbritannien. De tilbagevendte vurderes som en potentiel terrortrussel, og efterretningsvæsnerne har dem i kikkerten, så snart de er tilbage i hjemlandet.

Politiets Efterretningstjeneste har tidligere vurderet, at mindst 100 er rejst fra Danmark for at kæmpe for terrorbevægelsen. Af dem er et halvt hundrede vendt tilbage til Danmark, mens 16 rapporteres dræbt.

I Belgien er trusselsniveauet efter torsdagens antiterroraktionen blevet hævet.

Kort før midnat bekræftede premierminister Charles Michel, at trusselsniveauet er hævet til tre på en skala, der går til fire, men han tilføjede, at man efter det angreb, der blev afværget ved torsdagens aktion, »ikke har kendskab til konkrete og specifikke trusler, men vi ønsker at være forsigtige.«