Med Stasi på firmaudflugt

En konference i Odense om og med det øst-tyske efterretningsvæsen Stasi får en hård medfart af aviser i forbundsrepublikken.

»Jeg har altid været stolt af mit arbejde,« sagde Ralf-Peter Devaux på weekendens Stasi-seminar på Syddansk Universitet i Odense. Devaux der som Stasi-officer installerede agenter i den daværende vesttyske hovedstad Bonn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars K. Mikkelsen

Det kan godt være, at Stasi-konferencen i Odense, der skulle bringe spioner fra det tidligere DDR sammen med internationale forskere, ikke blev en udelt succes. Men mødet på Fyn har udløst metervis af reportage og kommentarer i tysk presse, og diskussionen er næppe slut.

De fleste beretninger, såvel i konservative som liberale medier, er præget af kuldegysninger over, at gamle medlemmer af Stasis udlandsafdeling, HVA, kunne optræde på tilsyneladende slap line. Kritikere hævder, at officerer, der arbejdede for et diktatur, som sendte mennesker i døden, udtalte sig om egne fortræffeligheder uden at få aktivt modspil.

Ifølge Frankfurter Allgemeine Zeitung var det »et latterligt og afslørende stævnemøde for spøgelser«. Der hentydes til de medvirkende Stasi-veteraners alder og hårdnakkede forsvar for en umulig sag. Konferencens problem var for det første, at der ikke blev stillet præcise spørgsmål, for det andet, at rammen var for stor og for det tredje, at historikernes vægt var for ringe, hedder det i en længere artikel på forsiden af kultursektionen i går.

Forhindrede verdenskrig
Berlin-avisen Tagesspiegel bragte allerede søndag en reportage under overskriften »Stasi på firmaudflugt«. Süddeutsche Zeitung beskriver, hvordan Stasi-folkenes opmærksomhed »ikke i første række rettede sig mod undertrykkelsen af deres egne borgere, men mod hovedfjenden i Vesten, forbundsrepublikken. Skrupler havde de ikke derved.«

Flere dagblade gør sig lystige over, at Rainer Rupp, der fra 1970erne spionerede for Stasi hos NATO i Bruxelles, hævdede, at han stort set på egen hånd forhindrede Tredje Verdenskrig. Rupp fortalte, at han sendte hvert enkelt NATO-papir videre til Østberlin. På den måde blev de nervøse russere beroliget over, at Vesten ikke havde slemme hensigter, og en atomkrig forhindret, lød testen.

Et spørgsmål, der går igen i beretningerne fra Odense, er, hvor vidt også diktaturets håndlangere har lov til at give deres syn på historien uden censur eller filtrering. Erfaringen fra Fyn synes at vise, at man bør være forsigtig med den slags, fremgår det mellem linjerne.

Stasi-forskeren Hubertus Knabe advarede mod fremgangsmåden inden konferencen. »Det er, som om man ville invitere Osama bin Laden og hans medarbejdere til en konference om terror,« sagde han.

Ros fra gammel DDR-avis
En af de få positive omtaler af konferencen kommer fra det marxistiske Junge Welt, der i DDR var dagbladet med det største oplag og i dag bryster sig af 50.000 læsere, men er tilbageholdende med oplagstal. »Spændende eksperiment«, lyder overskriften til en reportage fra Odense i går. Junge Welt interviewer også den amerikanske forsker Kristie Macracis, der er »begejstret« over »den behagelige stemning«.

Også TV- og radiostationer har beskæftiget sig med mødet. Her er tonen ligeledes kritisk, og arrangøren, Center for Koldkrigsstudier ved Syddansk Universitet, fremstår som naiv. »Bizart,« kaldes projektet i udsendelsen Kulturzeit på TV-stationen 3sat. »Universitetet i Odense har i god hensigt forløftet sig på de tunge HVA-drenge,« hedder det.