Med pennestrøg snupper Putin dele af Ukraine og gør dem russiske

»Rusland« lyder brølet fra Ruslands elite, da Putin gør Luhansk, Donetsk, Kherson og Zaporizjzja russiske.

 
Putins holdt dundertale mod et »grådigt« Vesten. Nu har han annekteret fire ukrainske områder. Video: AP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Præsident Vladimir Putin har fredag i Kreml med et pennestrøg på et dokument gjort de fire ukrainske regioner Luhansk, Donetsk, Kherson og Zaporizjzja til en del af Rusland.

Det bliver mødt med jubel fra forsamling i den store sal, hvor den russiske elite er mødt op.

»Rusland,« lyder brølet, mens Putin omfavner de prorussiske ledere fra de besatte ukrainske regioner.

Forinden har Putin holdt en lang tale, hvor han taler om Rusland fælles fremtid med de fire ukrainske regioner.

Men i Vesten er der total afvisning. Det er et skuespil, som Putin benytter sig af, på et tidspunkt hvor den russiske hær for alvor ser ud til at være trængt af den ukrainske hær.

»Jeg vil gerne sige det meget tydeligt. Vi kommer aldrig, aldrig, aldrig nogensinde til at anerkende de russiske krav på Ukraines territorium,« lyder det fra USAs præsident, Joe Biden

FNs generalsekretær, António Guterres, er lige så kontant afvisende. Han kalder annekteringen ulovlig, og at den bør fordømmes.

For at annektere de fire regioner har Rusland gennemført såkaldte folkeafstemninger inden for den seneste uge i de russisk-besatte områder af Ukraine. De er af USA og EU blevet kaldet fup og svindel.

»Det har ingen plads i en moderne verden,« konstaterede FNs generalsekretær torsdag.

Ceremonien i Kreml stod egentlig til at gå i gang klokken 14.00 dansk tid, men først omkring klokken 14.20 indtog Putin talerstolen. Her blev han taget imod med klapsalver, der flere gange under talen vendte tilbage.

Putin siger i talen blandt andet, at Rusland vil forsvare sit land med alle midler, og han har tidligere antydet, at det kan blive med atomvåben. Ukraine skal respektere folkets vilje, siger han samtidig.

Undervejs i talen kommer han ind på lækagerne i de to gasledninger Nord Stream ud for Bornholm. Han hævder, at Vesten har saboteret dem.

»Sanktionerne var ikke nok for anglo-sakserne. De bevægede sig videre til sabotage, siger han. Det er klart, hvem der drager fordel af det,« påpeger han.

De fire regioner, som Putin forsøger at annektere, udgør cirka 15 procent af Ukraines landområde. Størrelsen er nogenlunde svarende til Portugals samlede areal.

I forbindelse med fredagens ceremoni bliver der også afholdt en rockkoncert på Den Røde Plads, hvor der er hængt et banner op med teksten »Donetsk, Luhansk, Zaporizjzja, Kherson – Rusland!«.

/ritzau/Reuters