Med næsten 11.000 smittede er New York det nye epicenter: »April kommer til at blive meget værre end marts«

Blot tre uger, efter at den første coronasmittede patient blev opdaget i New York, er antallet af nye smittede eksploderet. Og det kan blive værre endnu, advarer byens borgmester og delstatens guvernør: Hospitalerne er ved at løbe tør for livsvigtigt udstyr.

 
Video: Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I New York City er mindst 10.000 personer erklæret positive med coronavirus, og på delstatsniveau er tallet steget til mindst 16.000 – på tre uger. Byen og dens forstæder huser nu knap halvdelen af alle USAs coronasmittede og fem procent af hele verdens.

»New York City er nu epicentret for denne krise i USA,« sagde byens borgmester, Bill de Blasio, søndag ifølge The New York Times.

»Det værste venter stadig forude. April kommer til at blive meget værre end marts. Og jeg frygter, at maj kommer til at blive værre end april,« advarede han tidligere på dagen.

Det er ellers allerede ret slemt. Cirka hver ottende smittede er hospitalsindlagt, og 450 patienter var søndag aften indlagt på intensivafdelinger. Og hospitalerne, der skal tage sig af de mange nye coronasmittede, kan inden for de næste ti dage løbe tør for det livsvigtige udstyr, de har brug for, skriver The Guardian.

Det gælder handsker, mundbind og respiratorer, har Bill de Blasio fortalt søndag.

Delstatens guvernør, Andrew Cuomo, har advaret om, at 80 procent af delstatens knap 20 millioner indbyggere kan få virussen.

»Det føles, som om vi er overladt til os selv. Vi har modtaget så godt som ingen hjælp fra regeringen indtil nu,« har de Blasio klaget på CNN.

Nu er politiet beordret til at slå hårdere ned på folk, der samles i gadebilledet, og Cuomo har foreslået, at nogle gader i New York lukkes helt ned. Cuomo vil rejse tre midlertidige hospitaler i New Yorks forstæder og en stor hospitalsbivuak på Manhattan, hvor folk skal kunne blive testet, skriver The New York Times.

Søndag blev alle butikker og forretninger i byen beordret til at lukke, og alle delstatens indbyggere er blevet beordret til at blive hjemme og kun bevæge sig ud for at købe mad og medicin eller dyrke motion.

»Ingen kan sige, hvor lang tid det her kommer til at vare. Det kommer an på, hvordan vi håndterer det,« forklarede Andrew Cuomo søndag.

»Men 40 procent, op til 80 procent, af befolkningen vil få den her virus. Vi kan forsøge at forsinke spredningen, men virussen vil blive spredt.«

Søndag aften lovede præsident Donald Trump på et pressemøde, at hjælpen er på vej til New York, ligesom den også er til to andre hårdt ramte delstater, Washington og Californien.

Præsidenten vil fortsat lade private firmaer producere det udstyr, som New York nu er ved at løbe tør for – og altså ikke iværksætte en bestemmelse i lovgivningen, der giver regeringen ansvar for at producere og distribuere udstyret til delstaterne i krisesituationer.

Det kan betyde, at delstaterne kommer til at konkurrere med hinanden om at indkøbe det livsvigtige udstyr, har Andrew Cuomo sagt ifølge The Guardian. Og det koster. Mundbind, der normalt koster omtrent fem kroner stykket, betaler delstaten New York i øjeblikket 50 kroner for.

Mennesketomme New York. Guvernør Andrew Cuomo anslår, at op mod 80 procent af delstatens knap 20 millioner indbyggere vil blive ramt af coronavirussen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Natan Dvir/AP/Ritzau Scanpix.