Med hånden på aftrækkeren

Danmark har været en central aktør i at træne palæstinensiske politifolk på Vestbredden. Målet er at sprede gedigne danske politi-traditioner: Bruge håndjern og knipler frem for Kalashnikov-geværer. Sikkerhed i de palæstinensiske områder har været en dansk mærkesag. Alligevel kommer øgede danske midler ikke politifolkene til gode.

Danmark støtter træningen af palæstinensiske sikkerheds- styrker, men til trods for Per Stig Møllers anbefalinger, vil disse ikke nyde godt af det øgede danske bidrag til palæ- stinenserne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Loay Abu Haykel/Scanpix

PARIS/JERICHO: Rafik, en voluminøs, veltrænet ung palæstinenser, bliver beordret til at række hænderne i vejret, så sollyset kryber ind i mellem hans fingre. Han drejer sig rundt for at vise, at han ikke har nogen våben under sin mørkeblå Adidas-træningsdragt. Lægger sig ned på knæ, og derpå helt fladt ned; med ansigtet mod gulvet, hvorpå en politimand lægger ham i håndjern.

I Danmark og den vestlige sfære en helt almindelig anholdelse, som modelleret her på Jerichos Politi-træningscenter skal sikre lov og orden. Men i de palæstinensiske områder et forløb, der ofte kan få et fatalt udfald – for eksempel at den anholdte undslipper eller bliver skudt. Hånden på Kalashnikov-geværet sidder noget løsere i denne del af verden.

»Det centrale er, at man ikke behøver at skyde, hvis man har det rette udstyr; håndjern, stave og de rigtige teknikker,« siger Rolf Holmboe, leder af den danske repræsentation i Ramallah.

Men det har palæstinenserne ikke i dag. Derfor har Danmark og andre europæiske aktører sat sig for at træne og udstyre palæstinensiske politifolk, så de er bedre rustede til at håndtere den vanskelige opgave det ofte er at være politimand i de palæstinensiske områder. Den danske støtte har været essentiel for at udføre træningsprojektet.

»Vi er meget taknemmelige for midlerne,« siger den palæstinensiske kaptajn Ismail og ser på en ung mand i blå camouflage, der »bliver anholdt.« »Et par af de mænd, du ser træne dér,« siger han, »vil træne den næste gruppe.« I går blev 28 palæstinensiske politimænd færdige med den første træning. Yderligere ni kurser er planlagt over de næste ni måneder for at træne 800 politimænd i den såkaldte »enhed for den offentlige orden.« Kurserne finansieres blandt andet af godt 3,6 millioner danske bistandskroner.

Men Danmark øger ikke – i modsætning til blandt andet Sverige og Norge - støtten til træning af palæstinensiske sikkerhedsstyrker, kom det frem på en donor-konference i Paris i går. Trækket møder kritik og undren blandt lokale iagttagere. Udenrigsministeren har igen og igen netop understreget vigtigheden af sikkerheden, som længe har været en dansk mærkesag.

Bistanden til den palæstinensiske sikkerhed er stærkt påkrævet lige nu, for at den sekulære Fatah-præsident Mahmoud Abbas kan vinde Israels tillid til fred og ikke miste terræn til den islamiske rival Hamas.

At Fatah har en professionel hånd om sikkerheden og et effektivt, troværdigt image skal styrke dem i kampen mod Hamas, der i et blodigt kup i juni erobrede Gaza striben, og truer med at gøre deres indtog på Vestbredden. Som guvernøren i Jericho Sami Musallam formulererer det: »At have styr på sikkerheden har en højere prioritet for os – end for israelerne.«

Sikkerhed er fredens vej
Men det er også en altafgørende ingrediens i fredsforhandlinger med Israel; de såkaldte Annapolis-forhandlinger, som i sidste måned blev kickstartet i USA. Som Dov Weissglas, en garvet israelsk fredsforhandler og særlig udenrigspolitisk rådgiver til premierminister Ehud Olmert, formulerer det overfor Berlingske Tidende:

»Det første og sidste skridt i forhandlingerne er sikkerhed. Hvis blot palæstinenserne formår at skabe sikkerhed, skal de øvrige brikker nok falde på plads.«

I sidste måned gik det netop galt, da der udbrød demonstrationer med stenkastende demonstranter i Hebron. Én palæstinenser blev skudt. Netop den type episode, som kan være særdeles farlig for den moderate, pro-vestlige Fatah-præsident Mahmoud Abbas, der endnu regerer over Vestbredden.

Fatah arbejder i øjeblikket med Vestens og Israels hjælp på højtryk for at skabe sikkerhed på Vestbredden.

»Målet er at give de palæstinensiske politifolk en europæisk vinkel på, hvordan man håndterer uroligheder og anholdelser,« siger Jens Kauffeld Andreasen, en af to danske udsendte politimænd, der er ledende i projektet.

Dansk mærkesag
Der står meget på spil, og Danmark har derfor givet den palæstinensiske sikkerhed høj prioritet. Da udenrigsminister Per Stig Møller i sommer var på rundrejse i Mellemøsten og besøgte de palæstinensiske ledere i Ramallah, understregede han, hvor vigtigt, det er at støtte præsident Mahmoud Abbas (også kaldet Abu Mazen) og hans styre: »Vi må skabe mere tillid til, at den her regering også sørger for sikkerheden i sit eget område,« sagde Per Stig Møller.

Da det i sidste måned efter en intens diplomatisk dansk indsats lykkedes Danmark at blive inviteret til Annapolis-mødet om fred i Mellemøsten, slog udenrigsministeren også eksplicit på, at »politiindsatsen og institutionsopbygningen bør nyde en særlig dansk indsats.«

Men Danmark vil nu alligevel ikke øge støtten til palæstinenserne – selv om sikkerheden har været en dansk kerne-prioritet:

»Nu engagerer EU-Pol – det vil sige politimissionen – sig, hvor de træner i retsstatsopbygning på Vestbredden. EU går ind med store beløb, og de går direkte ind med en EU-pol-træningsmission,« sagde udenrigsministeren i går til Berlingske i Paris. »Jeg mener ikke, du kan sige, at vi bør øge støtten, fordi de andre øger støtten, for du kan risikere, at der er for mange penge i den kasse og for få penge i andre kasser. Når EU-Pol går så kraftigt ind, som de gør nu, og andre lande øger støtten til det, så er det nok så vigtigt, at Danmark går ind der, hvor vi har stor ekspertise med ombudsmandsinstitution og de forskellige demokratiprojekter.«