Med et øje på etstatsløsningen

Højtstående amerikanske og palæsti-nensiske embedsmænd taler nu højt om en etstatsløsning i stedet for oprettelsen af en selvstændig, palæstinensisk stat.

Billede fra al-Shati flygtningelejren i Gaza City. Fold sammen
Læs mere
Foto: MOHAMMED ABED
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

JERUSALEM: Etstatsløsningen har været ulven i den mellemøstlige udgave af Peter og Ulven siden 1990erne.

Vestlige diplomater har som en accepteret del af det diplomatiske spil brugt udtrykket »etstatsløsningen kommer« over for Israel i årevis. For at presse de forskellige israelske regeringer til forhandlingsbordet, til indrømmelser og til at se logikken i at være med til at skabe en bæredygtig palæstinensisk stat ved siden af den israelske. Altså en to-statsløsning.

De seneste ugers voldelige sammenstød mellem Israel og palæstinensere, kombineret med ringe udsigt til egentlige fredsforhandlinger, har ændret de såkaldte acceptable trusler dramatisk.

For første gang siden fredsprocessens start i 1990erne siger både amerikanske og palæstinensiske embedsmænd, at etstatsløsningen måske er værd at forberede sig på. En demokratisk stat, hvor jøder og palæstinensere har lige rettigheder, og hvor palæstinenserne allerede nu ville udgøre flertallet.

Højtstående amerikanske rådgivere for præsident Barack Obama opfordrer USA til at forberede en plan B til, når to-statsløsningen ikke længere er mulig.

Robert Malley, den amerikanske præsidents seniorrådgiver i mellemøstanliggender, sagde i sidste uge, at »USA forventer at høre fra Israels premierminister Benjamin Netanyahu, hvordan han har tænkt sig at undgå etstatsløsningen«

USA mener, at Netanyahus politik med udvidelse af de jødiske bosættelser i sidste ende vil føre til etstatsløsningen.

Unge palæstinensere ønsker én stat

John Kirby, talsmand for USAs udenrigsministerium, spurgte for nylig:

»Hvilke konkrete skridt er Israel villig til at tage for at undgå etstatsløsningen«

De udtalelser opfattes som et dramatisk skred og en begyndende holdningsændring i Det Hvide Hus til konflikten mellem Israel og palæstinenserne. En holdning, der især er populær blandt den yngre palæstinensiske generation. Her opfattes en tostatsløsning i bredt omfang som utilstrækkelig, og mange unge palæstinensere argumenterer for et-statsløsningen.

Den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, støtter officielt stadig tostatsløsningen, men flere af hans rådgivere er på det seneste begyndt at tale om muligheden for oprettelsen af en stat for israelere og palæstinensere. Chefforhandler Saeb Erikat truede for nylig Israel, da han sagde, at den palæstinensiske paraplyorganisation PLO, vil overveje at tilbagetrække sin anerkendelse af Israel. Et skridt, der i praksis vil fjerne hele grundlaget for de seneste 24 års fredsforhandlinger.

Israels regering er først og fremmest imod ideen om en etstatsløsning, da det vil underminere Israels jødiske flertal.