Med en syndflod af skandaler i hælene

epa00891324 Libyan leader Muammar Gadaffi gestures as he talks about African affairs during the signing of a treaty of reconciliation between Chad and Libya in Tripoli on Sunday 24 December 2006. EPA/SABRI ELMHEDWI Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nicolas Sarkozy har travlt. Ikke blot fordi han er født med ild i en vis legemsdel og samtidig – ifølge meningsmålinger – bagud på point i kampen mod Alain Juppé om at blive de konservatives kandidat ved næste års franske præsidentvalg. Sarkozy skal også helst nå at blive valgt, inden en serie skandaler indhenter ham.

I den forløbne uge kunne netmediet Mediapart præsentere nye oplysninger, der bestyrker mistanken om, at Libyens senere afsatte og myrdede leder, Muammar Gaddafi, på ulovlig vis spyttede i den konservative leders kampagnekasse forud for præsidentvalget i 2007. Ifølge Mediapart er bagmandspolitiets efterforskere kommet i besiddelse af papirer, hvori en tidligere libysk minister har noteret detaljer i forbindelse med tre udbetalinger.

Samtidig indstillede anklagemyndigheden i begyndelsen af september, at der rejses tiltale mod Sarkozy i den såkaldte Bygmalion-sag. Også den handler om ulovlig finansiering – denne gang i forbindelse med Sarkozys mislykkede forsøg på at blive genvalgt i 2012. Som om det ikke alt sammen var nok, valgte en tidligere medarbejder torsdag at udgive sit karaktermord af en erindringsbog på det værst tænkelige tidspunkt for sin eks-chef.

Patrick Buisson var fra 2005 og frem til bruddet mellem de to i 2014 Sarkozys nærmeste politiske rådgiver. Han beskriver den konservative leder som en infantil vejrhane, der træffer beslutninger, som vinden blæser og ikke mindst under indflydelse af sin kone, Carla Bruni.

Buisson afslører også eksempler på magtmisbrug – bl.a. i forbindelse med en demonstration i 2006, hvor Sarkozy som indenrigsminister bevidst fremprovokerede gadekampe for senere at kunne bekæmpe dem og fremstå som en garanti for lov og orden i forhold til sin daværende rival, premierminister Dominique de Villepin.

»Det næste bliver vel, at han beskyldes for mordet på Kennedy,« hvæsede en støtte forleden til Le Monde, men erkendte samtidig, at Sarkozy gennem årene »har lagt sig ud med lige lovlig mange«.

Martin Tønner er Berlingskes korrespondent i Sydeuropa