Mays sidste bud på en skilsmisseaftale møder massiv modstand i Underhuset: »Det er en fælde«

Theresa May har smidt en ny folkeafstemning om Brexit på forhandlingsbordet – og har fået et nej tak tilbage fra oppositionsmedlemmer, sit eget parti og fra EU.

Theresa May forsøger med sin nye aftale at gøre kur til oppositionsmedlemmerne, hvilket sker i form af en række indrømmelser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Chris Ratcliffe/Ritzau Scanpix

Den nye plan er værre end den gamle, der i Underhuset blev nedstemt tre gange. Sådan lyder dommen i dagbladet The Independent, efter at Storbritanniens premierminister, Theresa May, tirsdag præsenterede sit seneste – og formentligt sidste – bud på en skilsmisseaftale med EU.

Ikke et eneste parlamentsmedlem, der sidste gang stemte mod aftalen, vil støtte den nye aftale, som Theresa May nu foreslår. Tilmed har flere end 20 konservative, som sidste gang stemte for Theresa Mays aftale, nu meddelt, at de vil stemme imod den nye aftale, oplyser The Guardian.

Theresa May forsøger med sin nye aftale at gøre kur til oppositionsmedlemmerne, hvilket sker i form af en række indrømmelser.

Premierministeren har blandt andet skrevet ind i aftaleteksten, at britiske arbejderrettigheder skal ligge på linje med EUs, at klimakampen vil fortsætte på samme niveau efter EU-exit, og så har hun tilbudt en afstemning om en ny toldaftale med EU og muligheden for en folkeafstemning om aftalen, såfremt denne går igennem i Underhuset.

Kommer aftalen igennem i Underhuset, åbner Theresa May for, at der kan stemmes om, hvorvidt aftalen også skal sendes til folkeafstemning hos briterne.

Mays forsøg på at vinde oppositionen over på sin side har dog tilsyneladende ikke haft effekt.

Labour-lederen Jeremy Corbyn har prompte afvist at støtte den nye aftale, mens Vince Cable fra De Liberale Demokrater over for Independent har forklaret, at han ikke kunne støtte en aftale, med mindre der var garanti for en ny folkeafstemning.

Også Caroline Lucas, som er medlem af Det Grønne Parti, afviser aftalen.

Nicola Sturgeon, der repræsenterer de skotske nationalister i SNP, har længe ønsket en ny folkeafstemning, fordi skotterne ikke vil ud af EU. Sturgeon har ligeledes afvist at støtte aftalen.

Selv Naomi Smith, der står i spidsen for den britiske kampagne for en ny folkeafstemning, kalder aftalen for »en fælde – og en rimelig gennemskuelig en af slagsen«.

»Brexit-modstandere fra alle partier bør ikke lade sig narre, men bør stadig stemme denne frygtelige aftale ned,« siger hun ifølge The Independent.

Fra Theresa Mays eget parti lyder et endnu større ramaskrig. Flere af de konservative, der tidligere har støttet premierministeren, har nu vendt sig mod hende, fordi hun har smidt en folkeafstemning på forhandlingsbordet.

»Det er forræderi mod folkeafstemningen i 2016 og et forræderi mod alt, hvad hun har sagt, siden hun blev premierminister,« siger eksempelvis Robert Halfon, der tidligere har stået på Mays side i det britiske Brexit-kaos, til The Guardian.

Halfon er blandt de mere end 20 konservative, som har vendt sig mod May, efter at hun har præsenteret sin nye aftale, skriver The Guardian. Det betyder, at May med afstemningen om denne aftale formentlig kommer til at lide et større nederlag end sidst.

Blandt De Konservatives Brexit-tilhængere, som foretrækker et hårdt Brexit, er der fortsat klar modstand mod Mays nye aftale, og det samme gælder i støttepartiet DUP.

Theresa May forventes at træde tilbage som premierminister allerede inden sommerferien, og det er derfor en anden partileder, der vil skulle forhandle med EU i fremtiden. Derfor er man i EU heller ikke synderligt begejstret for hendes nye forslag, lyder det i The Guardian.

»Deres centrale scenarie er, at en ny leder snart vil blive udråbt,« forklarer Mujtaba Rahman, der tidligere har arbejdet som embedsmand i Europa-Kommissionen, til The Guardian:

»De interesserer sig for, hvem denne leder kommer vil blive, og hvilken politik vedkommende vil følge. Resten – inklusiv talen i dag – er blot larm.«