Mays konservative parti suspenderer parlamentsmedlem

En skandale om krænkelser begået af britiske politikere fortsætter. Et medlem af Underhuset er suspenderet.

Læs mere
Fold sammen

London. Storbritanniens konservative regeringsparti har fredag suspenderet parlamentsmedlemmet Charlie Elphicke som følge af "alvorlige beskyldninger" mod ham.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Beslutningen er taget "efter alvorlige anklager, som er videregivet til politiet", oplyser Julian Smith, der som såkaldt chefindpisker har ansvar for at sikre disciplinen blandt Det Konservative Partis medlemmer af Underhuset.

Udelukkelsen kommer bag på hovedpersonen:

- Partiet tippede pressen, før jeg blev informeret om suspenderingen. Jeg ved ikke, hvad de påståede beskyldninger drejer sig om og nægter at have gjort noget forkert, skriver Charlie Elphicke i et tweet.

Beskyldningernes karakter er ikke kommet frem ifølge AFP.

Med suspenderingen af Elphicke ser den seneste tids skandale om påståede seksuelle overgreb begået af både toppolitikere og menige medlemmer af Underhuset ud til at fortsætte.

Onsdag aften trak Michael Fallon sig fra posten som forsvarsminister. Han har indrømmet at have befølt en kvindelig journalist under en sammenkomst i Det Konservative Parti for 15 år siden.

I en afskedsbegæring skrev han ifølge nyhedsbureauet Reuters, at hans opførsel ikke har levet op til den høje standard, der kræves, når man er minister for Forsvaret.

Premierminister Theresa Mays nære medarbejder og vicepremierminister Damian Green er også i søgelyset. Han beskyldes for tilnærmelser af intim karakter mod en 30 år yngre journalist. Green benægter påstanden.

May har desuden sat sin regering i gang med at undersøge viceminister Mark Garnier. Han har angiveligt kaldt sin sekretær "sugar tits" (sukkerpatter) og sendt hende ud for at købe sexlegetøj.

Theresa May har i denne uge gjort det klart, at der vil blive grebet ind over for personer, hvor der er påstande og beviser for upassende opførsel. Fredag offentliggjorde hun nye etiske regler for partiets medlemmer.

Desuden vil en ny hotline blive oprettet, hvor brud på regelsættet kan indrapporteres. Påstande om eksempelvis seksuelle krænkelser vil derefter blive undersøgt af et særligt panel.

Oppositionspartiet Labour suspenderede torsdag parlamentsmedlemmet Kelvin Hopkins efter beskyldninger om, at han skulle have sendt lumre tekstbeskeder og opført sig upassende.

Theresa May har ifølge AFP indkaldt de øvrige partiledere til et møde mandag for at drøfte, hvordan den slags sager kan undgås fremover.

/ritzau/