May under pres: EU vil holde Brexit-forhandlinger i kort snor

Briterne skal acceptere en skilsmisseregning, og en overgangsordning vil betyde, at alle EUs regler fortsat er gældende, mens en frihandelsaftale kommer på plads. Det er kernen i udkastet til EUs forhandlingsposition, som sætter den britiske premierminister under pres.

Formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, levner ingen tvivl om, at EU ønsker at dirigere udmeldelsesforhandingerne med Storbritannien. Foto: Domenic Aquilina/EPA  Fold sammen
Læs mere
Foto: DOMENIC AQUILINA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EU-borgere skal hurtigst muligt have en afklaring på deres fremtid. Det fastslog formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, da han fredag fremlagde et udkast for de fortsættende 27 EU-landes prioriteter i forhandlingerne om Storbritanniens udmeldelse af EU.

Den britiske regering er enig. Premierminister Theresa May har sagt, at hun ønsker en »gensidig aftale« på plads for EU-borgere i Storbritannien og briter i EU-landene med garantier for deres rettigheder, når briterne har meldt sig ud. Men trods den umiddelbare enighed er det punkt »meget komplekst«, siger en EU-kilde med en central rolle i forhandlingerne:

»Det skal afklares, hvad rettighederne er. Vi går ud fra, at det omfatter retten til at blive, arbejde og studere. Men vil det være på de samme betingelser som egne statsborgere? Og hvad er retten til at optjene og eksportere ydelser og adgang til sundhedssystemer. Den afklaring er klart den højeste prioritet.«

Tusk levnede ingen tvivl om, at EU nu vil styre begivenhederne, som teksten i artikel 50 om medlemslandes udmeldelse giver ret til. Forhandlingerne om den britiske skilsmisse fra EU kommer til at foregå i faser, hvor selve skilsmissen, der opgør boet og sikrer borgeres rettigheder, skal være »tilstrækkeligt« på plads, før der kan sættes gang i forhandlinger om en frihandelsaftale med Storbritannien.

»Først når vi har opnået tilstrækkelig fremskridt om udmeldelsen, kan vi diskutere rammerne for fremtiden,« sagde Donald Tusk, på et pressemøde om udkastet.

Det vil sige, at der skal være enighed om både borgernes rettigheder og kriterierne for skilsmisseregningen til briterne, som ifølge EU-Kommissionen kan løbe op i 430-450 milliarder kroner, før der kan forhandles frihandel. Tusk fastslog, at det bliver de 27 EU-medlemmer, der afgør, hvornår der er sket »tilstrækkelige fremskridt«.

Det vil i bedste fald være til efteråret, at man er nået så langt, og i EU-systemet betragtes det som helt urealistisk, at en frihandelsaftale kan være klar inden for de to år, der er, indtil briternes EU-udmeldelse træder i kraft. Briterne kan godt få en overgangsordning, som begge sider betragter som afgørende for at undgå økonomisk turbulens i Europa. Men så vil Storbritannien fortsat være de facto medlem af EU.

»Det vil kræve, at unionens eksisterende midler for at håndhæve reguleringer, budget og strukturere fortsat er gældende,« lyder det i Tusks udspil.

Hvis EUs hårde linje bliver opretholdt i forhandlingerne, kan May stå over for udsigten til det britiske parlamentsvalg i 2020, hvor EU-domstolens afgørelser fortsat er gældende, ligesom EU-borgere muligvis stadig vil have ret til at tage arbejde i Storbritannien. To af de helt centrale punkter, som Brexit-tilhængere ønskede at gøre op med.

»Det er udkast til retningslinjer, og vi ser frem til at begynde forhandlingerne,« lød det fra den britiske premierministers talsmand, der fremhævede, at »det står klart, at begge sider ønsker at deltage konstruktivt i de samtaler«.

Tusk forsøgte fredag ikke at skjule, at han vil kæmpe for de fortsættende medlemmers interesser.

»Det vil blive hårdt, vanskeligt og nogle gange konfrontativt,« sagde Tusk og tilføjede:

»EU vil ikke straffe Storbritannien. Brexit er rigelig straf.«

Det første kritiske punkt i forhandlingerne kan blive skilsmisseregningen. Britiske politikere har slået milliardbetalinger hen som »urealistisk«, men selv om Tusk ikke nævnte et konkret beløb, erklærede han, at det »kun er fair«, at forskere, landmænd og andre borgere får opfyldt det, som de er blevet lovet.