May har været ved dronningen: Vil danne ny regering

Ifølge Sky News vil det nordirske parti DUP med ti mandater støtte en ny konservativ regering.

Foto: BEN STANSALL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Theresa May giver ikke op trods sit dårlige resultat ved torsdagens parlamentsvalg i Storbritannien. Tidligt fredag eftermiddag meddelte den konservative premierminister efter et besøg hos dronning Elisabeth, at hun vil danne en ny regering, der kan garantere »stabiliteten og sikkerheden« i landet.

»Efter at have opnået det største antal stemmer og mandater er det oplagt, at de konservative og Unionistpartiet (det nordirske Democratic Unionists (DUP). red.) har den fornødne legitimitet,« sagde premierministeren ved et pressemøde

May mistede sit absolutte flertal i det britiske parlament ved valget, som ellers blev udskrevet for at sikre hende et mere solidt mandat forud for forhandlingerne om Brexit.

På den baggrund opfordrede flere konservative ledere hende i løbet af valgnatten mere eller mindre åbenlyst til at trække sig. Andre bakkede imidlertid op. Og i løbet af formiddagen lod May forstå, at hun ikke havde tænkt sig at give op.

Det skete efter, at hun havde sikret sig støtte fra DUP og dermed et yderst smalt flertal i parlamentet med 328 af de i alt 650 mandater.

»Vi har arbejdet godt sammen med May, og alternativet er utåleligt. Så længe (Jeremy) Corbyn leder Labour, vil vi være garanter for, at der er en konservativ premerminister,« siger en kilde fra DUP til The Guardian.

DUP, der har 10 mandater, skal ikke indgå i en koalitionsregering men fungere som støtteparti. Det nordirske parti indgår i en skrøbelig samlingsregering i Nordirland.

Indholdet af aftalen med de nordirske unionister kendes ikke.

Men ifølge flere britiske medier omfatter den bl.a. veto mod, at Nordirland får nogen form for særstatus i forbindelse med forhandlingerne om Brexit. Det kræver bl.a. det nationalistiske parti Sinn Féin, efter at et klart flertal af nordirerne stemte for at forblive i EU ved sidste års folkeafstemning.

Avisen Evening Standard, der ledes af den tidligere konservative udenrigsminister George Osborne, kritiserer den nye May-regerings afhængighed af DUP:

»Vi får en konservativ mindretalsregering, som sidder på taburetterne men ikke på magten, og som vil være underlagt lunerne hos 10 DUP-medlemmer,« skriver avisen i en leder og minder om, at de irske unionister bl.a. er uenige i væsentlige dele af den økonomiske politik, som May gik til valg på.