May bruger Danmark i forsøg på at springe over brexit-knold

Lande som Danmark og Holland vil modsat EU's chefforhandler gerne drøfte handel med briterne, hævder minister.

Arkivfoto. Lande som Danmark og Holland vil modsat EU's chefforhandler gerne drøfte handel med briterne, hævder minister. Fold sammen
Læs mere
Foto: EMMANUEL DUNAND

Den britiske regering drømmer om at få aftalt et handelssamarbejde efter briternes EU-farvel, men EU's chefforhandler står stejlt på, at grundvilkår i skilsmissen skal være på plads først.

Den britiske minister for brexit, David Davis, hævder dog fredag at have støtte til briternes ønske fra flere EU-lande. Heriblandt fra Danmark.

»Lande som Danmark, Holland, Italien og Spanien. Lande som Polen ser store, store fordele i den aftale, som vi taler om,« siger Davis ifølge Reuters.

Han erkender i samme stund, at Tyskland og Frankrig er de »mest magtfulde«. Ofte ender det med, at holdningen i de to lande bliver hele EU's holdning, påpeger han.

Før et socialt topmøde i Göteborg fredag understreger EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, at man ikke er parat til at drøfte andet end skilsmissen - endnu.

»Uret tikker. Jeg håber, at vi bliver enige, hvad angår skilsmissen på topmødet i december. Men arbejdet er ikke færdigt,« siger Juncker.

De resterende EU-lande har sagt, at de vil have »tilstrækkelige fremskridt« på tre afgørende områder, før de vil gå videre til anden fase i forhandlingerne.

Det handler om den økonomiske slutopgørelse. Om EU-borgernes fremtidige rettigheder i Storbritannien. Og om forholdene ved grænsen i Irland.

»Vi er ikke der, hvor vi kan få alting på plads. Men vi vil have tilstrækkelige fremskridt. Vi vil have oprigtige og reelle fremskridt,« sagde Michel Barnier, som er EU's chefforhandler, i sidste uge.

/ritzau/