May afviser visumløfter som vejen til frihandel med Indien

Den britiske premier-minister har udpeget Indien som særligt mål for en Brexit-handelsaftale, men hun er ikke begejstret for indiske ønsker om øget mulighed for studie og arbejde i Storbritannien.

ARKIVFOTO: Theresa May, premierminister Fold sammen
Læs mere
Foto: STR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man skal nok være særligt anglofil eller politisk nørd for at have bemærket, at bedre mulighed for at importere udenlandske kokke til restauranter med karryfyldte menuer var et af Brexit-lejrens trekvarte valgløfter op til EU-folkeafstemningen.

Nogle af løftemagerne er nu medlem af den britiske regering, men premierminister Theresa May har ikke flere restaurantansatte med hjem fra sit netop overståede besøg i Indien. Tværtimod signalerede mødet med den indiske premierminister, Narendra Modi, at May i forsøget på at opnå britiske handelsaftaler kan komme til at stå over for nogle af de samme problemstillinger, der tegner sig i forhandlinger med EU.

May talte varmt for størst mulig grad af fri handel mellem de to lande med en lang fælles historie.

»Jeg har valgt at gøre det her til mit første bilaterale besøg uden for Europa som premierminister,« sagde May i en tale.

»Det er på grund af den helt særlige forbindelse mellem vore lande, ikke kun på grund af de forretninger vi har sammen, men også de demokratiske værdier, som vi deler om ansvarlighed, lovgrundlag og fair play.«

Modi understregede over for sin gæst, at muligheder og mobilitet »for vore studenter« vil definere en »fælles fremtid«. Den indiske regering ønsker lempeligere visumregler for inderes arbejde og studier i Storbritannien, men bortset fra nogle mindre ændringer med fokus på indiske erhvervsledere, fastholdt May, at det nuværende visumsystem fungerer fint – også angående studerende. Det afvisende budskab blev ifølge iagttagere taget ilde op blandt den tilstedeværende indiske presse og blev efterfølgende kritiseret af flere britiske erhvervsledere. Den britiske milliardær, entreprenør og tilhænger af et totalt brud med EU, James Dyson, sagde, at Storbritannien får brug for veluddannet indisk arbejdskraft.

Enormt indisk marked lokker

Mays officielle tredages besøg i Indien ledsaget af en handelsdelegation på 33 britiske erhvervsfolk understreger, at det enorme indiske marked er et oplagt fokus for briterne. Besøgets tilbud om udvidet handelssamarbejde til en værdi af mere end 15 milliarder kroner var et skridt i den retning, selv om EU-regler fortsat forhindrer den britiske regering i at indgå særskilte handelsaftaler.

De seneste dages politiske sonderinger vil hurtigt blive overskygget af mange dages testcricket mellem Indien og England, der begynder onsdag. Den sport understreger det særlige fællesskab. Men tilbage i London er udfordringen for May også at finde en fælles politisk bane, som inderne vil spille på.