Massiv forfølgelse af kristne i Mellemøsten

Islamister forfølger i foruroligende grad kristne i Mellemøsten. Eksperter advarer om en situation på vej ud af kontrol.

ARKIVFOTO. Et kors pryder væggen hos en kristen familie i Baghdad i Irak. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALI AL-SAADI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Eksperter anslår, at 75 procent af de religiøst forfulgte i verden er kristne. Hvert år dræbes tusindvis måske endda titusindvis ifølge nogle eksperter, skriver Jyllands-Posten.

I Irak er to tredjedele af landets en million kristne flygtet efter Saddam Husseins fald. Den samme tendens ses i Egypten, der har otte millioner kristne og Syriens to millioner. Forfølgelsen breder sig desuden til landes om Nigeria og Pakistan.

I Egypten blev kristne i sidste uge angrebet og dræbt af muslimer. I Nigeria blev 19 kristne dræbt og 4.500 sendt på flugt ugen forinden, da muslimske nomader angreb kristne.

»Forfølgelsen af kristne er ved at antage alvorlige former især i Egypten og i Nigeria,« siger lektor Peter Lodberg, der er studieleder på den teologiske uddannelse ved Aarhus Universitet.

Han er pessimistisk på vegne af de kristne i forhold til deres fremtid især i Mellemøsten.

»Vi har troet, at man bare kunne vælte totalitære regimer i Mellemøsten, så ville demokratiet vokse frem, som da man væltede nazisterne i Europa, og et demokratisk Tyskland voksede frem. Men det er lige præcis det, der ikke sker i Mellemøsten. Det har været en falsk analyse, fordi man ikke har medtaget den religiøse rolle i det politiske spil,« mener Peter Lodberg.

Det er en udvikling, der også bekymrer udenrigsminister Villy Søvndal (SF).

»Det er meget bekymrende, hvad vi ser i Egypten og Syrien. Og det er rigtig svært for det kristne mindretal i Irak. Det er helt afgørende, at lande respekterer menneskerettighederne, herunder de religiøse,« siger Villy Søvndal, der er klar til at skære i hjælpen til lande, der ikke forhindrer forfølgelse af kristne, siger han til Jyllands-Posten.