Masseskyderier: Sådan fik de fingrene i de dødelige våben

Størstedelen af de våben, som er blevet brugt i de 16 seneste masseskyderier i USA er købt lovligt og efter et baggrundstjek. Det er også tilfældet med de to skydevåben, som man mener, blev benyttet under angrebet i Orlando. Halvdelen af gerningsmændene havde kriminelle baggrunde eller dokumenterede psykiske problemer.

Foto: JOE RAEDLE. Rock River Arms AR-15-riffel
Læs mere
Fold sammen

12. juni 2016

AR-15-riffel

50 mennesker mistede livet og 53 blev såret, da Omar Mateen natten til søndag åbnede ild på en homoseksuel natklub i Orlando i Florida. Han brugte mindst to våben, en AR-15-riffel og en 9mm-pistol.

2013
FBI blev ifølge Reuters allerede opmærksom på Omar Mateen i 2013, efter at han var kommet med provokerende udtalelser til sine kolleger og havde indikeret, at han muligvis var i forbindelse med terrorister. Året efter kom han igen i FBIs søgelys, og det blev undersøgt, om han havde forbindelse til en amerikaner, som var taget til Syrien for at kæmpe for en ekstremistisk gruppe. Myndigheder konkluderede dog, at han »ikke udgjorde en konkret trussel på daværende tidspunkt«.

Få dage før skyderiet
Omar Mateen købte lovligt mindst to skydevåben. En føderal embedsmand udtaler ifølge The New York Times: »Der er ikke sat begrænsninger op for ham, så han kan lovligt gå ind hos en våbenhandler og købe ildvåben,« siger Trever Velinor fra the Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives.

12. juni 2016
50 mennesker mistede livet og yderligere 53 blev sårede på natklubben. Omar Mateen blev dræbt i ildkamp med politiet på inde på natklubben.

2. december 2015

Fold sammen
Læs mere

Smith & Wesson-riffel

Ægteparret Syed Rizwan Farook og Tashfeen Malik dræbte 14 mennesker til en virksomheds julefest i San Bernadino i Californien. Fire våben blev fundet efterfølgende: En Smith & Wesson-riffel, en DPMS Panther Arms riffel, en Smith & Wesson-pistol og en Llama-pistol.

Før skyderierne
»Vi tror, at begge havde været radikaliserede i en længere periode,« siger David Bowdich fra FBI på en pressekonference. Det er ikke kendt, at gerningsmændene skulle have været i kontakt med politiet tidligere.

Mellem 2007 og 2012
Syed Rizwan Farook købte de to pistoler lovligt i Californien ifølge føderale embedsmænd. Pistolerne blev købt hos våbenhandleren Annie’s Get Your Gun I Corona i Californien ifølge The Los Angeles Times.

Mellem 2007 og 2012
Ægteparrets tidligere nabo Enrique Marquez købte de to rifler i Californien. Marquez blev senere anklaget for at lyve omkring indkøbet af riflerne og for at udstyre ægteparret med våben.

2. december 2015
Parret dræbte 14 mennesker til en julefest. Umiddelbart før angrebet lagde kvinden en troskabsed til Islamisk Stat ud på Facebook.

1. oktober 2015

Fold sammen
Læs mere

Taurus pistol

Christopher Harper-Mercer, 26, dræbte ni mennesker på Umpqua Community College i Oregon, hvor han var studerende. Han var bevæbnet med seks pistoler blandt andet en Glock-pistol, en Smith & Wesson pistol og en Taurus pistol ifølge nyhedsbureauet AP.

2008
Christopher Harper-Mercer var i militæret i en måned, men stoppede igen inden han havde afsluttet basistræningen.

2009
Han dimitterede fra the Switzer Learning Center i Torrance i Californien, som er en skole for elever med indlæringsvanskeligheder og emotionelle problemer.

Før skyderierne
Christopher Harper-Mercer ejede i alt 14 ildvåben, som han købte lovligt gennem føderalt licenserede våbenhandlere. Ifølge The New York Times købte gerningsmanden selv en del af sine våben, mens andre tilhørte hans familiemedlemmer.

1. oktober 2015
Ni mennesker blev dræbt i Roseburg i Oregon.

26. august 2015

Fold sammen
Læs mere

Glock pistol

41-årige Vester Lee Flanagan II skød og dræbte en TV-reporter og en kameramand med en Glock-pistol i Roanoke i Virginia under en live udsendelse.

2000
Vester Lee Flanagan lagde sag an mod en TV-station i Tallahassee i Florida, efter at de havde fyret ham. Han påstod at have været udsat for racistiske bemærkninger og mobning.

2012
Flanagan blev hyret til en stilling i Roanoke, men blev fyret få måneder efter, da hans chefer havde dokumenteret, at Flanagan havde et hårdt sprogbrug og opførte sig aggressivt over for sine kolleger. Flanagan lagde endnu engang sag mod en tidligere arbejdsplads.

Juni 2015
Føderale embedsmænd siger til The New York Times, at Vester Lee Flanagan købte pistolen lovligt hos en licenseret våbenhandler. Han var hverken dømt for kriminalitet eller bestemt psykisk syg.

August 2015
Flanagan skød og dræbte en reporter og en kameramand, sårede en kvinde og begik efterfølgende selvmord med samme pistol.

23. juli 2015

Ved hjælp af en 40 kaliber pistol købt hos en pantelåner dræbte John R. Houser to mennesker og sårede ni andre i en biograf i Lafayette i Los Angeles.

2006
John R. Houser blev benægtet en statudstedt våbentilladelse, fordi han tidligere var blevet beskyldt for vold i hjemmet og forsøg på brandstiftelse.

2008
En dommer beordrede ham indlagt på et psykiatrisk hospital.

2014
John R. Houser købte våbnet i Alabama. Embedsmænd fortæller The New York Times, at han købte det lovligt, selv om han tidligere var blevet benægtet en våbentilladelse, og på trods af at hans familiemedlemmer tidligere havde udtrykt bekymring over hans voldelighed og mentale ustabilitet.

23. juli 2015
Han skød og dræbte to mennesker i Lafayette.

17. juni 2015

Glock pistol

21-årige Dylann Roof dræbte ni mennesker med en 45 Glock pistol i en historisk afroamerikansk kirke i Charleston i South Carolina.

Februar 2015
Dylann Roof blev sigtet for at være i besiddelse af Suboxone, en receptpligtig medicin som ofte sælges illegalt på gaden.

April 2015
Han købte en pistol fra en butik i West Columbia i South Carolina. Det burde ikke være muligt for Dylann Roof at købe en pistol, fordi han tidligere havde indrømmet at være i besiddelse af Suboxone, men den politimand, som udførte det nødvendige baggrundstjek, undlod at tjekke politirapporten fra hændelsen i februar.

17. juni 2017
Dylann Roof deltog i en bibelsk læsegruppe ved Emanuel  A.M.E. kirken og åbnede ild med pistolen, han købte i april.

24. oktober 2014

15-årige Jaylen Ray Fryberg brugte sin fars Beretta pistol til at skyde og dræbe fire studerende i sit high school-cafeteria i Marysville i Washington.

2002
Jaylen Lee Frybergs far, Raymond Lee Fryberg Jr., var genstand for en permanent tilhold for vold i hjemmet. Det skulle have været registreret i en føderal database over folk med kriminel baggrund.

2013
Jaylens far ansøgte om at købe Beretta-pistolen fra en våbenhandler. Ved baggrundstjekket kom farens voldelige fortid ikke frem, da tilholdet fra 2002 aldrig blev ført ind i systemet.

24. oktober 2014
Jaylen Fryberg sms’ede til fem af sine medstuderende, at de skulle gå hen til cafeteriet, hvor han åbnede ild.

2. april 2014

Fold sammen
Læs mere

Smith & Wesson pistol

Militærmanden Ivan Antonio Lopez åbnede ild mod militærbasen Fort Hood i Texas med en Smith & Wesson pistol, dræbte tre mennesker og sårede 16 andre.

2011
Soldaten Ivan Antonio Lopez kom tilbage fra en fire måneder lang udsendelse til Irak og fortalte sine overordnede, at han havde været ude for en traumatiserende skade i hovedet. Hans overordnede sagde, at han aldrig havde overværet kamp og ville blive evalueret for PTSD.

Marts 2014
Lopez så så sent som en måned før skyderierne en psykiater. Han blev behandlet for depression og angst og havde fået udskrevet sovemedicin.

1. marts 2014
Lopez købte sin pistol i den samme butik, hvor Nidal Malik Hasan købte det våben han brugte til at dræbe 13 mennesker under et masseskyderi i 2009.

2. april 2014
Ivan Antonio Lopez skød mod soldaterne på Fort Hood.

16. september 2013

34-årige Aaron Alexis brugte et haglgevær til at skyde 12 mennesker ved Navy Yard i Washington.

2011
Aaron Alexis modtog en anmærkning fra sine overordnede i flåden efter at have udvist et mønster af dårlig opførsel efter fire år som reserve i flåden.

August 2013
Han opsøgte to gange afdelingen for veteraner med psykiske problemer for at få behandling og fortalte politiet på Rhode Island, at folk jagtede ham og sendte vibrationer gennem væggene på hans hotel.

September 2013
Aaron Alexis forsøgte at købe en riffel hos en våbenhandler i Vigirnia, men blev stoppet.  I stedet fik han lov til at købe et haglgevær. Han bestod statens baggrundstjek.

16. september 2013
Han dræbte 12 mennesker ved flåden Navy Yard.

14. december 2012

20-årige Adam Lanza skød og dræbte sin mor i deres hjem, og derefter dræbte han 26 mennesker, hvoraf størstedelen var børn, fra Sandy Hook Elementary School i Newtown i Connecticut. Han brugte en Bushmaster XM-15 riffel og en 22 kaliber Savage Mark II riffel til at udføre angrebet.

2009
Adam Lanza dimitterede fra high school. Hans klassekammerater har siden sagt, at han blev mobbet i skolen. Han kæmpede med forstyrrelser i sin udvikling og blev beskrevet som genert. Han havde ingen tætte venskaber.

Efter high school
Han var ikke i hverken psykisk eller fysisk behandling i årene før skyderiet.

Før skyderiet
Hans mor, Nancy Lanza, var stor tilhænger af skydevåben og havde lovligt registreret købt sig en stor samling våben. Hun tog ofte sin søn med ud på skydebaner.

14. december 2012
Adam Lanza brugte sin mors skydevåben til at dræbe hende og 26 andre.

5. august 2012

40-årige Wade M. Page dræbte seks mennesker med en semi automatisk pistol, da han åbnede ild i lobbyen i et Sikh tempel i Oak Creek i Wisconsin.

1994
Wade Page var i militæret, da han blev anklaget for at opføre sig kriminelt ved at sparke huller i væggen på en bar. Han erklærede sig skyldig.

Starten af 00’erne
Wade Page fangede myndighedernes opmærksomhed på grund af hans forbindelse til et racistisk band kaldet “End Apathy”, som optrådte spillede musik med voldelige tekster.

Juli 2012
Han bestod baggrundstjekket hos en våbenhandler uden for Milwaukee og købte pistolen lovligt.

5. august 2012
Wade Page dræbte seks mennesker og sårede tre andre i templet.

20. juli 2012

Fold sammen
Læs mere

Smith & Wesson riffel

24-årige James E. Holmes dræbte 12 mennesker og sårede 70 i en biograf i Aurora i Colorado. Han brugte en semi automatisk riffel fra Smith & Wesson, et Remington haglgevær og en .40 kaliber Glock pistol.

Marts 2012
Over fire måneder købte James E. Holmes lovligt mere end 3.000 patroner til pistoler, 3.000 patroner til semi automatiske rifler og 350 skaller til et haglgevær. Alt sammen over internettet.

Maj 2012
I foråret før skyderiet gik James E. Holmes hos en psykiater. I samme periode trak han sig fra sine studier ved et universitet i Colorado.

Maj og juni 2012
I løbet af maj og juni købte James E. Holmes fire pistoler lovligt hos lokale våbenhandlere. Selv om han var i behandling for en alvorlig mental lidelse, kunne han stadig få tilladelse til at købe våben.

20. juli 2012
James E. Holmes dræbte 12 mennesker i biografen i Aurora.

2. april 2012

43-årige One L. Goh åbnede ild med en semi automatisk pistol på et mindre religiøst universitet i Oakland i Californien, hvor han tidligere selv havde studeret. Han dræbte syv mennesker.

Før skyderiet
“Han var en ensom type, og hvad nogen vil kalde en taber. Men han opførte sig ikke på en måde, som ville have advaret folk,” sagde en statsadvokat til CNN efter skyderiet.

De første måneder af 2012
One L. Goh købte lovligt sin pistol hos en våbenhandler i Castro Valley i Californien. Han bestod det føderale baggrundstjek.

2. april 2012
Goh dræbte syv mennesker ved Oikos University i Oakland.

Januar 2013
Goh blev erklæret ude af stand til at gennemgå en retssag, efter at to psykiatere konkluderede, at han led af paranoid skizofreni.

8. januar 2011

Fold sammen
Læs mere

Glock pistol

22-årige Jared L. Loughner dræbte seks mennesker med en Glock pistol ved et supermarked på en parkeringsplads i Tucson Arizona. Her blev afholdt et arrangement for en repræsentant for Demokraterne ved navn Gabrielle Giffords.

2007
Jared L. Loughner blev anholdt for at være i besiddelse af stoffer. Året efter måtte han opgive at komme i militæret, da der ved en test blev fundet stoffer i hans blod. Ingen af disse hændelser forhindrede ham i at kunne købe en pistol.

Oktober 2010
Jared L. Loughner blev ifølge hans forældre bedt om at stoppe på universitet, fordi skolen frygtede for de ansatte og de andre studerendes sikkerhed. Hændelsen var ikke registreret i de data, som myndighederne undersøger som en del af baggrundstjekket forud for køb af våben.

30. november 2010
Jared L. Loughner slap igennem baggrundstjekket og kunne lovligt købe en pistol i Tucson.

8. januar 2011
Loughner skød og dræbte seks mennesker.

5. november 2009

Den 39-årige Nidal Malik Hasan var psykiater i militæret og skulle udsendes til Afghanistan, da han åbnede ild i en hospitalsbygning på Fort Hood i Texas. Han dræbte 13 mennesker og sårede 43 andre. Han var bevæbnet med en FN Herstal pistol.

December 2008 til juni 2009
Efterretningstjenester opfangede 10 til 20 beskeder mellem Hasan og den radikaliserede præst Anwar al-Awlaki fra Yemen.

Juni 2009
Føderale autoriteter fandt efter en undersøgelse frem til, at beskederne ikke indeholdt trusler om vold.

31. juli 2009
Nidal Malik Hasan købte pistolen lovligt i Texas.

5. november 2009
Hasan skød og dræbte 13 mennesker på Fort Hood.

3. april 2009

41-årige Jiverly Wong affyrede mindst 98 skud fra to pistoler: en Beretta 92 FS 9-millimeter pistol og en Beretta PX4 Storm pistol i en forening i Binghamton i New York, hvor han selv plejede at gå til engelsk. Han dræbte 13 tidligere klassekammerater og ansatte.

Før skyderiet
Jiverly Wong har været anholdt og været i anden karambolage med politiet mindst fem gange siden 1990, men detaljerne er ifølge the New York Times uklare. Han var ikke en del af nogen efterforskning i tiden omkring skyderiet og havde heller ikke dokumenteret psykiske lidelser.

Marts 2008
Wong købte den første pistol, Beretta 92, i en butik i Johnson City i New York. Han bestod baggrundstjekket.

Marts 2009
Wong købte den anden pistol i den samme butik, men han blev ikke godkendt med det samme. Han modtog alligevel pistolen på grund af den føderale lov, som siger, at pistoler kan blive overdraget til deres nye ejer, hvis systemet bag baggrundstjekkene ikke sender en beslutning i løbet af tre arbejdsdage.

3. april 2009
Wong skyder og dræber 13 mennesker.